Vrienden hebben amper slechte woorden over Shawn Vantroyen

Op het proces tegen Shawn Vantroyen kwamen zijn vrienden getuigen. Ze hadden weinig slechte woorden voor hem over. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) zijn de getuigenverhoren afgerond. Een vriendin van de beschuldigde vertelde hoe ze vier maanden geleden een nieuwe relatie aanknoopten. Alle vrienden van de Oostendenaar noemden Vantroyen een betrouwbare en grappige kerel.

Een jaar voor de feiten had Shawn Vantroyen enkele maanden een relatie met een toen 15-jarig meisje. “Shawn is heel zorgzaam en beschermend. Ik heb het uitgemaakt door de moeilijke situatie bij mij thuis. Ik ben slachtoffer geweest van zedenfeiten, maar Shawn wist dat niet.” De beschuldigde vertelde maandag tijdens het verhoor dat die breuk een keerpunt was in zijn leven. “Ik heb ook gezien dat hij het er moeilijk mee had. Hij begon meer te drinken, maar van die speed wist ik niets af.”

Mijn broer is homo en tegen hem is hij altijd vriendelijk geweest

Sinds vier maanden vormt de getuige opnieuw een koppel met de beschuldigde. “Ik was acht maanden zwanger toen hij me opbelde om me te feliciteren. We zijn beginnen schrijven en bellen. De oude gevoelens kwamen terug naar boven.” De jonge vrouw bezoekt haar vriend zo goed als dagelijks in de gevangenis. “Ik zal altijd achter hem blijven staan. Ik heb er nog altijd spijt van dat ik hem de eerste keer heb laten vallen.”

In de gevangenis krijgt Shawn Vantroyen nog steeds bezoek van een indrukwekkend aantal vrienden. Ze zien in hun vriend geen gewetenloze moordenaar, maar iemand die een heel spijtige fout heeft gemaakt. “Hij is zeker geen krapuul, dat vind ik volledig niet correct. Shawn is één van de weinige vrienden waar ik altijd op kon rekenen. Ik weet zeker dat hij die feiten niet zo bedoeld heeft”, aldus Stijn Remaut.

Shawn Vantroyen werd door zijn vrienden getypeerd als een rustige, vriendelijke kerel.
Shawn Vantroyen werd door zijn vrienden getypeerd als een rustige, vriendelijke kerel.© BELGA

De beschuldigde dronk dagelijks bier en gebruikte regelmatig cannabis. “Die pintjes waren meestal Carapils uit de nachtwinkel. Niet alleen omdat het goedkoop is, dat smaakt ook nog goed hoor”, getuigde Kenzo Van Cauwenberghe. Van zijn speedgebruik waren zijn vrienden niet of amper op de hoogte. Nochtans had Vantroyen de nacht van de feiten meerdere lijntjes gesnoven.

Bij de feiten speelden homofobe motieven mogelijk een rol. Volgens de getuigen was Vantroyen echter geen homohater. “Iedereen lacht wel een keer met homo’s, maar Shawn niet meer dan een ander. Hij zei soms ‘vuile choco’, maar ik zeg dat ook wel eens”, aldus Thomas Mares. Van fysieke agressie tegen homoseksuelen hebben de getuigen nooit iets gezien. “Mijn broer is homo en tegen hem is hij altijd vriendelijk geweest”, getuigde Stijn Remaut.

Grappige opmerkingen

Volgens zijn vrienden heeft Shawn Vantroyen een vrij gesloten persoonlijkheid. “Hij praat niet graag over zijn gevoelens, ook over de feiten niet. Hij is wel erg behulpzaam en biedt een luisterend oor als ik met een probleem zit”, vertelde Stephanie Oomen. Iedereen bevestigde dat de beschuldigde met zijn grappige opmerkingen goed in de groep lag. Ook een klasgenoot omschreef Vantroyen als een toffe, rustige kerel.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier