Vrienden getuigen op assisenproces: "Het is heel moeilijk om je beste vriend zo te zien doodgaan"

28/11/16 om 21:37 - Bijgewerkt om 21:30

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben de vrienden van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd.

Vrienden getuigen op assisenproces: "Het is heel moeilijk om je beste vriend zo te zien doodgaan"

© BELGA

Faissal Diallo herinnerde zich plots niet meer hoe zijn kameraad op 6 september 2014 Maxence Thooris (19) te lijf ging in Oostende.

De aanleiding voor het fatale incident was een eerdere aanvaring met de vrienden van Thooris. "Na een wandelingetje langs de vitrines ben ik in de auto gaan slapen. Daar zijn Deveycx en een maat van hem mij komen lastigvallen", vertelde Marvin Valcke. De Duinkerkenaar stapte uit de wagen, waardoor het tot een handgemeen kwam. "Victor heeft me dan opeens een kopstoot gegeven. Hij gooide ook nog een fles naar mijn gezicht. Achteraf had ik pijn aan mijn neus en aan mijn achterhoofd."

Toen Maxence Thooris bij de beschuldigde verhaal ging halen, liep het mis. "Ik heb Maxence daar dan op de grond zien liggen. Het is heel moeilijk om je beste vriend zo te zien doodgaan. Maxence was vriendelijk en zou nooit een vechtpartij uitlokken." Victor Deveycx moet zich deze week voor het hof van assisen ook verantwoorden voor de kopstoot aan Marvin Valcke. "Ik wil me excuseren voor de toegediende slagen en ook voor mijn attitude tegen hem", zei de beschuldigde aan zijn slachtoffer.

In verschillende verklaringen aan de politie en de onderzoeksrechter sprak Faissal Diallo over slagen en schoppen door zijn vriend Victor Deveycx. "Ik weet niet meer dat ik dat gezegd heb, ik stond onder druk toen. Ik herinner me het niet juist meer, maar Maxence lag al op de grond toen ik aankwam. Alles was al afgelopen", getuigde hij plots tijdens het proces. De jongeman kreeg hierover heel wat kritische vragen van de voorzitter en de openbaar aanklager. "Mag ik u er even op wijzen dat er een jongeman van 19 jaar overleden is?", deed ook meester Daphné Florequin, advocate van de burgerlijke partijen, haar duit in het zakje.

Delen

Ik wist niet dat hij vocht voor zijn leven

Faissal Diallo belde zelf de hulpdiensten en was naar eigen zeggen in shock. Toch ging hij onmiddellijk daarna nog op bezoek bij twee prostituees. "Op dat moment was er niemand meer. De ziekenwagen met Maxence was al weg. Ik wist niet dat hij vocht voor zijn leven." Zijn broer Adam schatte de situatie beter in. "We waren er wel een beetje van bewust dat hij in levensgevaar was. Ik heb trouwens zelf nog een hartmassage geprobeerd."

Over de feiten zelf bleef Adam Diallo meer op de vlakte. "In de verte heb ik gezien dat Victor naar Maxence ging. Ik heb Maxence dan op de grond zien vallen. Ik denk dat Victor hem geschopt had, maar dat weet ik niet zeker. Ik heb niet gezien dat hij hem nog geschopt zou hebben toen hij al op de grond lag." Alcohol speelde volgens beide broers wel een rol in de vechtpartijen. "We hadden al gedronken in de auto en waren daar toch behoorlijk dronken van. Ik ken Victor als iemand met een kort lontje. Hij wist achteraf dat hij een stommiteit had begaan. Ik heb hem die avond nog ergens planten zien uittrekken om zich af te reageren."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!