Voortvluchtige uit Kuurne krijgt 4 jaar cel voor omver rijden van politieagente

© BELGA
Redactie KW

De man was niet teruggekeerd uit penitentiair verlof en stond geseind.

Een 43-jarige man uit Kuurne is door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier jaar en een boete van 1.200 euro. Op 21 oktober vorig jaar vluchtte hij weg van de politie en reed daarbij een agente omver.

Pascal L. is geen onbekende voor het gerecht. De voorbije jaren verzamelde hij al tal van veroordelingen. Halfweg oktober bleek hij echter de voorwaarden van zijn elektronisch toezicht niet na te leven waardoor hij werd geseind. Op 21 oktober merkte een anonieme politiepatrouille de Audi A4 van de man op in de Pieter De Conincklaan in Kortrijk. Twee agenten stapten uit, riepen dat ze van de politie waren en vroegen Lemaitre uit te stappen. Hij stoorde zich evenwel niet aan de agenten en stoof in vliegende vaart weg. Daarbij raakte hij één van de agentes. “Het zwaarste geweld tegen politie-agenten ooit in de Kortrijkse regio”, klonk het bij advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die de aangereden agente en haar collega verdedigde. Drie maanden na het incident loopt de agente nog altijd op krukken rond en mag ze voorlopig enkel administratief werk verrichten. Het openbaar ministerie eiste een effectieve celstraf van drie jaar. “Zeer verwerpelijk”, vond de openbare aanklager de moedwillige aanrijding.

Pas drie dagen en twee achtervolgingen aan snelheden van 210 km/u later kon Pascal Lemaitre uiteindelijk op de E17 in Deerlijk klemgereden en opgepakt worden. Dat gebeurde met groot machtsvertoon, zo’n vijftien politiewagens namen deel aan de actie. Sindsdien verblijft hij in de cel. “Toen de agenten uitstapten, dacht hij aan een afrekening in het drugsmilieu”, klonk de verdediging van de Kuurnenaar. “De dagen voordien had hij immers tegen schenen geschopt omdat hij zijn vriendin uit het drugsmilieu wou trekken. Hij wist niet dat het agenten waren. Dààrom vluchtte hij weg. Hij reed niet met opzet op de agente in. Hij wou eigenlijk een eerdere ruzie met zijn vriendin uitpraten en zich dan zelf bij de politie aangeven.”

De rechter hechtte weinig geloof aan zijn verhaal. Dat hij niet de bedoeling had de agente te doden, dat geloofde hij wel. Maar de rechter gaf hem met vier jaar effectieve celstraf wél een zware straf. Allerminst een leuk verjaardagscadeau voor Lemaitre, die op 28 januari zijn 43ste verjaardag vierde. “De manier waarop je in de maatschappij staat, is beangstigend”, vond de rechter. Advocaat Thomas Vandemeulebroucke had er tijdens het proces ook al op gewezen dat uit het Facebookprofiel van Lemaitre blijkt dat hij met het nazisme en Hitler dweept. Hij vond dat de ontkennende houding van de Kuurnenaar de agenten “het gevoel gaf dat ze nogmaals omver gereden werden”.

“Je strafblad alleen al maakt duidelijk dat je justitie en politie maar belachelijk blijft maken”, vond de rechter. “Ik wou eindelijk iets positiefs doen en mijn vriendin uit het drugsmilieu halen. Ik weet hoe het er in dat milieu aan toe gaat, ik was zelf ooit zwaar heroïneverslaafd. Maar het is me niet gegund”, besloot Lemaitre.

Een arts zal de definitieve schade bij de aangereden agente moeten vaststellen. Haar collega kreeg een schadevergoeding van 625 euro, de politiezone Vlas zo’n 1.500 euro. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier