Voogd: “Kleinkinderen hopen dat alles zoals vroeger wordt”

"Elisabeth bekeek de zaken eerder vanuit een verzoeningsmodel in plaats van een confrontatiemodel, laat staan een eliminatiemodel," pleitte Rik Demeyer. © BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord is Rik Demeyer aan het woord gekomen. Hij is door de rechtbank aangesteld als voogd-ad-hoc en moet in die hoedanigheid de belangen van de vier kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht behartigen.

Rik Demeyer voerde heel wat gesprekken met zowat alle partijen in het leven van de kinderen. “Ik heb de kinderen ontmoet, dat was vaak emotioneel. Ik heb ook de ouders van Stijn gesproken en ook dat was emotioneel. Er zijn diepe wonden geslagen in dit dossier. Werner Saelens is niet van teflon. Hij ging vaak huilen in een hoekje. En ook met de vrouw van André heb ik gesproken. In al die gesprekken zijn mij twee dingen bijgebleven: dat de kinderen het op zich goed doen nu maar dat er anderzijds een fatale breuk is ontstaan tussen de families Gyselbrecht en Saelens”, pleitte Demeyer.

Dokter Gyselbrecht, u hebt besloten een executie te bevelen, om zelf recht te doen

Dat de kinderen het goed doen, hebben ze volgens de voogd-ad-hoc te danken aan hun moeder. “Dat is de verdienste van Elisabeth, die op haar eigen wijze haar uiterste best heeft gedaan om de kinderen alle nodige steun te geven, te begeleiden en bij te staan en ze door die barre tijden te loodsen. Ze zorgde voor een warm nest, zonder Stijn te verzwijgen. Er hangen nog foto’s van hem prominent in het kasteel, ik heb dat zelf gezien. Maar hoe leg je die kinderen uit wat ‘vati’ heeft gedaan en waarom hij daar zo lang over gelogen heeft? Elisabeth doet dat vanuit haar eigen visie en dat is er één waar ze begrip heeft voor haar vader. Je kan je afvragen of er geen andere mogelijke visies zijn. Ik stel me daar vragen bij, maar met de kinderen gaat het dus goed”, klonk het.

Fatale breuk

Daarna belichtte voogd Demeyer het geruzie tussen de families Saelens en Gyselbrecht. “De moord op Stijn Saelens heeft gezorgd voor een fatale breuk tussen de twee families. Die breuk lijkt groter dan ooit te zijn. Enig vooruitzicht op verzoening is er niet. Met de vrouw van André hebben ze een goed contact, voor André moeten ze naar de gevangenis. Een lange rit, die niet evident is. De ouders van hun vader zijn precies weggegomd, alsof ze niet meer bestaan. En die kloof verdiept alleen maar. Heeft elke familie zijn hakken in het zand gezet? Ik weet het niet, maar die kinderen zijn naast hun vader ook hun vaderlijke grootouders kwijt.”

De voogd is het niet eens met de advocaten van Elisabeth Gyselbrecht en Yves Wolfcarius, die begrip toonden voor de daden van André Gyselbrecht. “Dokter Gyselbrecht, u hebt besloten een executie te bevelen, om zelf recht te doen. Elisabeth heeft gereageerd zoals ze moest reageren: Stijn ter verantwoording roepen. Ze zorgde er een tijdlang voor dat hij niet alleen kon zijn met de kinderen en werkte met Stijn aan de relatie. Elisabeth bekeek de zaken eerder vanuit een verzoeningsmodel in plaats van een confrontatiemodel, laat staan een eliminatiemodel.”

“U had moeite met haar aanpak, u zegt zelf dat u uw greep op haar verloor. De beslissing om Stijn Saelens te laten uitschakelen, is moreel onaanvaardbaar. U zal hen dat moeten uitleggen, vroeg of laat komen de vragen van de kleinkinderen. En u, André Gyselbrecht, moet die dan beantwoorden”, eindigde Rik Demeyer zijn uiteenzetting. “Het is de vurige wens van de kinderen dat u vanavond weer naar huis komt, dat alles weer zoals vroeger wordt. Maar vroeger, dat kan niet meer. Dat is weg en dat staat op uw conto”, klonk het.

Morgen om 9 uur start het requisitoir van het openbaar ministerie. Aanklagers Fien Maddens en Céline D’Havé zullen tot vrijdagmiddag hun visie op de zaak uiteen zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier