Volksjury samengesteld voor proces over doodslag in Oostende

Redactie KW

Zeven vrouwen en vijf mannen zijn uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het proces over de doodslag op Maxence Thooris (19). Victor Deveycx (27) uit het Noord-Franse Duinkerke bracht het slachtoffer in september 2014 in Oostende met stampen tegen het hoofd om het leven.

In de nacht van 5 op 6 september 2014 escaleerde in de Oostendse wijk Hazegras een conflict tussen twee groepjes Noord-Franse jongeren. Victor Deveycx had een kopstoot uitgedeeld aan Marvin Valcke (20), een vriend van Maxence Thooris. De jonge Fransman uit Duinkerke ging verhaal halen bij Deveycx, waarop een vechtpartij ontstond. Tijdens dat gevecht kreeg het slachtoffer heel wat slagen en schoppen te verwerken. Deveycx sprong zelfs op het hoofd van Thooris, die twee dagen later overleed aan zijn verwondingen. De beschuldigde probeerde samen met drie vrienden nog weg te vluchten, maar hun auto werd kort daarna onderschept.

Beide betrokkenen waren geen onbekenden voor het gerecht. In 2011 werd Victor Deveycx in zijn thuisland al veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan 21 maanden met uitstel. Samen met enkele vrienden had de beschuldigde in Duinkerke tijdens een wraakactie een jongeman toegetakeld met honkbalknuppels. Bovendien sprong hij ook toen op het hoofd van het slachtoffer. Sébastien R. overleefde die feiten ternauwernood. Het slachtoffer en de aanstoker van die wraakactie zullen op woensdag 30 november hun getuigenis afleggen.

“Niet het oogmerk om te doden”

Victor Deveycx zal op het assisenproces verdedigd worden door meester Mélanie Sevenant en meester Kris Vincke. De verdediging zal wellicht opwerpen dat de beschuldigde niet het oogmerk had om het slachtoffer te doden. Meester Nadia Lorenzetti en meester Annelien Welvaert treden op als advocates van de moeder en de broer van Maxence Thooris. Meester Daphné Florequin verdedigt de belangen van de grootmoeder van het slachtoffer. Serge Malefason, substituut bij het parket-generaal in Gent, neemt de rol van openbaar aanklager op zich.

Op vrijdag 25 november gaat het proces voort met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Het eigenlijke assisenproces start op maandag 28 november met het verhoor van de beschuldigde door voorzitter Willem De Pauw. De uitspraak wordt op donderdag 1 december verwacht. Victor Deveycx riskeert 30 jaar opsluiting voor doodslag op Maxence Thooris. Daarnaast moet hij zich verantwoorden voor de opzettelijke slagen en verwondingen aan Marvin Valcke.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier