Vluchtelingen met de vinger gewezen na inbraken in strandcabines in Zeebrugge

Vandalen bleven in strandcabines overnachten. © MM
Redactie KW

Vandalen hebben donderdagnacht lelijk huisgehouden in enkele strandcabines op het strand van Zeebrugge. Volgens de eigenaars het werk van de vluchtelingen uit de buurt.

Ze gooiden alle spullen op het strand en bleven overnachten in de cabines.

Het was vrijdagochtend even schrikken voor enkele eigenaars van een strandcabine in Zeebrugge. Vandalen braken donderdagnacht verschillende cabines open en gooiden alle spullen op het strand. De schade is aanzienlijk. “Ons slot is volledig geforceerd en ook aan onze deur is er heel wat schade”, zucht Laurette Vanhooren (63). De vrouw huurt al zestien jaar lang een strandcabine op het strand samen met haar man Willy Grymonpré (75). Nooit ondervonden ze problemen. “Maar het laatste jaar is de toestand echt wel sterk achteruitgegaan”, zegt Laurette. Het koppel wil naar eigen zeggen rustig genieten van hun oude dag. De overlast van de laatste maanden wordt hen echter stilaan teveel. “Het is altijd wel iets”, gaat Laurette verder. Vooral de vluchtelingen worden daarbij op de korrel genomen. “Ik denk dat het redelijk duidelijk is dat zij hier vannacht hebben geslapen. Een van de eigenaars zag nog enkele mannen weglopen, maar kon ze niet meer doen stoppen. Ze krijgen nochtans alle hulp die ze willen van onze pastoor.”

Laatste jaar

De frustratie bij het koppel is zodanig groot dat ze overwegen om de huur van hun strandcabine op te zeggen. “Als de situatie volgend jaar niet verandert, is de kans groot dat 2017 onze laatste zomer in Zeebrugge wordt. En dat zou doodzonde zijn, want we hebben hier het mooiste strand van Vlaanderen”, aldus Laurette. De vrouw benadrukt dat ze geen probleem heeft met de mensen zelf, zolang ze respect tonen voor het materiaal van een ander. “Toch merk ik deze zomer dat er heel wat minder volk naar Zeebrugge is gekomen. Die vluchtelingencrisis zal daar zeker mee te maken hebben.” Op sociale media zijn de reacties alvast scherp en bevestigen heel wat toeristen dat ze er sterk over denken in de toekomst weg te blijven uit Zeebrugge.

Minder cabines

Volgens Laurette Vanhooren gaat de crisis zo ver dat er afgelopen zomer al meer dan honderd cabines minder werden gehuurd. Schepen Mieke Hoste (sp.a) ontkent dat. “Dat aantal schommelt elk jaar rond de 450 tot 500 cabines. Die aantallen zijn al enkele jaren stabiel. Je kreeg dit jaar misschien wel de indruk dat er wat minder cabines stonden, maar dat had te maken met een verkeerde nummering van de cabines.” Dat er meer ingebroken wordt door vluchtelingen, ontkent Hoste ook. “Uit de bevindingen van de politie blijkt er geen spectaculaire toename te zijn van inbraken in strandcabines. Ook het aantal aangiftes is elk jaar ongeveer hetzelfde. We moeten overigens voorzichtig zijn door vluchtelingen hier met de vinger te wijzen. Oké, er zwerven nog altijd vluchtelingen rond in het dorp, en vooral rond het kerkje van Stella Maris, maar overdag hebben de strandgasten daar geen last van. We houden die situatie ook nauwgezet in het oog.”

(MM – foto MM)