Vluchteling blijft in de cel voor binnendringen haven Zeebrugge

28/06/16 om 16:42 - Bijgewerkt om 16:42

De Brugse raadkamer heeft de aanhouding van een Iraniër met een maand verlengd voor het binnendringen in de haven van Zeebrugge.

Vluchteling blijft in de cel voor binnendringen haven Zeebrugge

© BELGA

Het is de eerste keer sinds de nieuwe wetgeving dat een vluchteling voor dergelijke feiten in de gevangenis belandt.

Door de vluchtelingencrisis proberen illegalen steeds vaker om via de haven van Zeebrugge in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Tot voor kort kon het binnendringen van de haven enkel bestraft worden door de daders te vervolgen voor hun illegaal verblijf in ons land. Sinds midden juni is een nieuwe wet in werking die het binnendringen in een havenfaciliteit ook strafbaar stelt. Hierop staat een gevangenisstraf tot 6 maanden. Bij verzwarende omstandigheden kan de straf oplopen tot één jaar.

In de nacht van donderdag op vrijdag trof de politie twee Iraniërs aan die de haven van Zeebrugge waren binnengedrongen. Eén van de personen was een dag eerder al gedagvaard voor indringing in de haven. Het was in totaal al de zesde keer dat Z.O. in de haven geklist werd. Hij werd vrijdagavond aangehouden door de onderzoeksrechter. De andere verdachte werd vrijgelaten, maar zal zich eveneens voor de strafrechter moeten verantwoorden voor het binnendringen van de haven.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!