Vijftal voor de rechter voor gewapende overval die buit van 1,8 miljoen euro opleverde

16/06/17 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:09

Vier mannen en een vrouw riskeren zware celstraffen voor een gewapende overval op juwelierszaak Orologio in Knokke. Een bediende werd daarbij bedreigd en gekneveld en de buit bedroeg liefst 1,8 miljoen euro. Slechts één verdachte bekent zijn aandeel.

Vijftal voor de rechter voor gewapende overval die buit van 1,8 miljoen euro opleverde

Op 20 juni vorig jaar drongen twee gemaskerde mannen de juwelierszaak langs de Kustlaan binnen. Een van de overvallers was vermomd als een oude man en richtte een pistool op een bediende, die met handboeien gekneveld werd. Vervolgens roofden ze in een mum van tijd de etalage leeg en maakten ze volgens de juwelier 1,8 miljoen euro buit.

Een week na de feiten werden twee Servische mannen, Goran G. (44) en Goran P. (52), in Antwerpen opgepakt. Later werden nog drie andere verdachten geklist. Een van hen, Lydia G., is de echtgenote van Goran G. In de garage van haar woning in Verviers werd bij een huiszoeking een sporttas aangetroffen met daarin een vuurwapen en een masker dat volgens het parket bij de overval werden gebruikt.

De vijf verschenen vrijdag voor de strafrechter in Brugge en riskeren een jarenlange celstraf. Volgens het openbaar ministerie vertrokken de daders samen uit Verviers en drongen Goran P. en de Pool Tomasz O. de zaak binnen, terwijl kompaan Goran G. op de uitkeek bleef staan. Tomasz O. wordt beschouwd als de man die vermomd als oude man het wapen trok. Zijn dna werd aangetroffen op het masker in de sporttas.

Maar volgens zijn advocaat Hans Rieder houdt die stelling geen steek. "Het masker dat in de tas werd aangetroffen voldoet helemaal niet aan de beschrijving die het slachtoffer gaf", stelde hij. "Ook de lichaamsbouw van de gemaskerde man op de camerabeelden komt niet overeen met die van mijn cliënt. Op diezelfde beelden is te zien dat de dader het wapen met zijn linkerhand trekt terwijl mijn cliënt rechtshandig is." Rieder vroeg dan ook de vrijspraak voor zijn cliënt. Ook Goran G. en Lydia G. beweerden niets met de zaak te maken te hebben en vragen de vrijspraak. "Mijn cliënte wist helemaal niet dat die sporttas in haar garage lag", aldus Yen Buytaert, de advocaat van Lydia G. Beklaagde Soufyane B., een Fransman met Algerijnse roots, waste eveneens de handen in onschuld. Volgens zijn advocaat Paul Bekaert kent hij Tomasz O. maar zijn er voor de rest geen bewijzen voor zijn betrokkenheid.

Enkel Goran P. bekende zijn aandeel. Hij verklaarde gisteren in de rechtbank dat hij de sporttas in de garage van Lydia G. verborg. "Maar de andere mensen die hier terechtstaan hebben er absoluut niets mee te maken", stelde hij. Op de vraag van de rechter wie de twee andere overvallers dan wel waren moest hij het antwoord evenwel schuldig blijven. De N.V. Orologio stelde zich burgerlijke partij in de zaak. Volgens de juwelier bedroeg de buit 1,8 miljoen euro. Van de gestolen juwelen ontbreekt tot op heden elk spoor. De vermoedelijke helers werden destijds buiten vervolging gesteld. De zaak wordt op 30 juni verder gezet.

(AF)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!