Vijf Turkse Belgen staan terecht voor valsmunterij

Redactie KW

Vijf Belgen van Turkse origine riskeren zes maanden tot drie jaar cel voor de invoer en uitgifte van valse briefjes van honderd euro en valse euromunten van twee euro. Volgens het openbaar ministerie was Sadullah K. (44) uit Kortrijk de spilfiguur die op zoek ging naar afnemers van de valse munten en biljetten én die samen met Erhan S. (46) uit Gent vanuit Luxemburg invoerde.

Aanvankelijk dacht het gerecht grote vissen aan de haak te hebben geslagen die zich inlieten met valsmunterij, cocaïne-, wapen- en mensenhandel. Het zette dan ook alles op alles. Speurders zochten in Turkije naar bewijzen, telefoongesprekken werden afgeluisterd, undercoveragenten ingezet, verdachten geschaduwd,… De verdachtmakingen van de drugs-, wapen- en mensenhandel konden niet hard gemaakt worden.

Sadullah K. uit Kortrijk trapte wél in de val want hij gaf 33 valse biljetten van honderd euro aan de undercoveragent. Bij een huiszoeking kon nog een zak valse euromunten gevonden worden. Hij vloog meer dan acht maanden in voorhechtenis. Er hangt hem nu een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 1.200 euro boven het hoofd.

Zijn neef Erhan S., de voormalige uitbater van pita Efes in de Overpoortstraat in Gent, riskeert één jaar cel. Hij vroeg de vrijspraak. “Ik wilde gewoon indruk maken op mijn neef en pochte met verhalen over contacten in Napels en Tunesiërs om vals geld in te voeren”, vertelde hij aan de rechter. Bij een koppel uit Koekelberg leverde een huiszoeking ook een zak met zo’n twintig kilogram valse munten op. De man bekende, zijn vrouw ontkende. Selahatdin B. (52) liep in 1996 al eens een celstraf van zeven jaar op voor de rechter in Brussel.

Vonnis op 23 oktober. (LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier