Vijf jaar effectief voor drugslab waar nooit xtc-pillen gemaakt werden

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 58-jarige Nederlander tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld voor het opzetten van een drugslab in Oostende. In de loods stond materiaal om 96 miljoen xtc-pillen te maken, maar zover kwam het niet.

Op 10 juli 2015 werd het drugslab langs de Oudenburgsesteenweg in Oostende ontdekt. In de loods vonden de speurders onder andere een tabletteermachine en een grote industriële droogtrommel. Er werden ook aanzienlijke hoeveelheden aceton, mierenzuur, zoutzuur en zwavelzuur aangetroffen. Volgens het parket konden in het bewuste drugslab maar liefst 96 miljoen xtc-pillen gemaakt worden.

Eerder al veroordeeld

Het onderzoek wees uit dat Geert C. de vloeistoffen had besteld voor en geleverd aan Egidius S., die op 8 maart 2016 in de gevangenis belandde. De Nederlander hield vol dat hij niet van plan was om xtc-pillen te maken. Volgens de verdediging was het de bedoeling om zelf tabletten van visolie te maken. Aan dat verhaal hechtte de rechter geen geloof. De beklaagde werd immers in Luik al eens tot 6,5 jaar cel veroordeeld voor het opzetten van een xtc-lab.

De rechter veroordeelde Egidius S. tot vijf jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro. Voor witwaspraktijken werd hij vrijgesproken. Geert C. kreeg één jaar effectief voor zijn aandeel in de zaak. Een derde beklaagde werd tot één jaar voorwaardelijke celstraf veroordeeld.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier