Vijf jaar cel voor mensensmokkelaar die in Loppem politie probeerde te rammen

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 29-jarige Irakees tot vijf jaar effectieve celstraf en een geldboete van 48.000 euro veroordeeld voor feiten van mensensmokkel.

In de nacht van 3 op 4 september 2015 merkte de politie twee verdachte voertuigen met Britse nummerplaat op ter hoogte van het oprittencomplex in Loppem. Toen de politie een controle wilde uitvoeren, scheurden de Volvo en de BMW weg. Op de E40 haalden ze snelheden tot 190 kilometer per uur en probeerden ze op alle mogelijke manieren de politie af te schudden. De Volvo probeerde zelfs de politie aan te rijden. Uiteindelijk kon het voertuig vlak voor de Franse grens tot stilstand gebracht worden. In de Volvo zaten acht illegalen verstopt, van wie twee in de koffer. De BMW kon ontkomen.

Feiten wel degelijk bewezen

Farhad S. ontkende dat hij iets met mensensmokkel te maken heeft. De Irakees beweert dat hij zelf het slachtoffer is van een smokkelbende. Volgens de verdediging zijn er geen bewijzen dat S. de bestuurder was van de Volvo. De politie zou hem pas als bestuurder hebben aangewezen toen ze ontdekten dat hij in Frankrijk al veroordeeld was tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor mensensmokkel.

De rechter oordeelde dat de feiten wel degelijk bewezen zijn. Naast de gevangenisstraf en de geldboete is S. ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt. Aan twee politieagenten moet hij elk 1.125 euro betalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier