Vijf jaar cel voor gewelddadige carjackings gepleegd als minderjarige

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 18-jarige Turkse Bruggeling tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld voor het plegen van gewelddadige carjackings.

Bij een van de feiten probeerde de toen nog minderjarige verdachte het slachtoffer zelfs te wurgen.

Alle feiten werden in april 2016 door een groepje Brugse jongeren gepleegd. Bij een straatoverval sloeg Dylan V. (20) onder andere tien maal met een stok op het hoofd van het slachtoffer. De beklaagden beraamden samen met hun 17-jarige kompaan Newaf K. en twee minderjarige vriendinnetjes ook een carjacking op een vriendin van een van de meisjes. Peter D.W. (18) greep het slachtoffer vast in een garagebox in Sint-Michiels. Op dat moment probeerde de minderjarige haar bewusteloos te slaan. Toen dat niet lukte begon K. haar zelfs te wurgen.

In Gent stond het vijftal al in panne met de gestolen wagen. Ze reisden per trein door naar Limburg, waar ze in de nacht van 12 op 13 april opnieuw toesloegen. De minderjarige meisjes regelden een lift, waarop de jongens de bestuurder van de auto zwaar toetakelden.

Voor alle feiten samen werden Dylan V. en Peter D.W. in oktober tot vier jaar effectieve gevangenisstraf veroordeeld. De jeugdrechter besliste deze zomer om Newaf K. uit handen te geven. De minderjarige meisjes verblijven nog steeds in een jeugdinstelling.

In het vonnis merkte de rechter op dat K. ondanks zijn minderjarigheid duidelijk de leider was van de bende. De verdediging had om een voorwaardelijke straf gevraagd, maar dat werd door de rechter van tafel geveegd. Volgens de gerechtspsychiater blijft Newaf K. immers levenslang een gevaar voor de maatschappij. De Bruggeling werd uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf, zoals gevorderd door het openbaar ministerie.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier