Vijf jaar cel voor Britse cocaïnesmokkelaar

Redactie KW

Een 47-jarige Brit is maandagochtend door de Brugse strafrechter tot vijf jaar celstraf, waarvan vier jaar effectief, veroordeeld voor zijn aandeel in een grote drugstrafiek.

De politie ontdekte in juli 2011 155 kilogram cocaïne in de haven van Zeebrugge. Die drugs hebben in België een straatwaarde van ongeveer 7,5 miljoen euro. Een lid van de Hell’s Angels werd onmiddellijk opgepakt omdat hij de bewuste lading vis aan het lossen was. De man uit Vleteren werd uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel.

Het onderzoek leidde naar een Britse bende die vanuit Spanje opereerde. Het kopstuk Conrad T. daagde niet op voor het proces en werd bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld. In oktober kon de Spaanse politie hem in zijn woonplaats Marbella inrekenen. In de gevangenis tekende hij verzet aan tegen zijn veroordeling.

Tijdens het proces op verzet betwistte T. dat hij de leider was van de bende. De rechtbank volgde die redenering en veroordeelde de Brit enkel als lid van de bende. Naast de gevangenisstraf werd hem ook een verbeurdverklaring van 110.000 euro opgelegd. Conrad kwam eerder ook al met het Britse en Spaanse gerecht in aanraking voor drugsfeiten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier