Vijf Clubhooligans vrij onder strenge voorwaarden, drie anderen blijven in de cel

Stefan Vankerkhoven

Drie van de acht hooligans van Club Brugge, onder wie Jelle Borkelmans, blijven een maand langer in de cel.

Die zijn eind vorige week aangehouden na langdurig politieonderzoek. Ze worden ervan verdacht vijf Napoli-supporters afgetroefd te hebben op de Eiermarkt in november 2015. Eén van hen is de zoon van Vital Borkelmans, de assistent-coach van de Rode Duivels.

Jelle Borkelmans moest zich dinsdagochtend ook voor de Brugse politierechter verantwoorden. Dat omdat hij vorig jaar in januari betrapt werd in de Sint-Pieterskerklaan in Brugge, toen hij onder invloed van drugs met de auto reed. Bij verstek kreeg hij de voorbije herfst levenslang rijverbod, drie maanden effectieve celstraf en 2400 euro boete. Politierechter Peter Vandamme bevestigde dit vonnis.

“Alles wordt uit de context gerukt”

Meester Walter Van Steenbrugghe, die Jelle Borkelmans verdedigt, overweegt in beroep te gaan tegen het vonnis. Hij betwist overigens ook dat zijn cliënt slagen zou gegeven hebben op de Eiermarkt aan Italiaanse fans. “Op geen enkel moment blijkt uit de camerabeelden dat Jelle opzettelijke slagen uitdeelde. In dit dossier is elke redelijkheid zoek, alles wordt uit de content gerukt.” De Italiaan die gewond raakte na slagen van Club-hooligans was trouwens een carabinieri.

Naar verluidt zouden drie van de acht aangehouden hooligans bekend hebben dat ze betrokken waren in de vechtpartij. Het parket wil hen ook laten vervolgen voor bendevorming, wat hen op een jarenlange celstraf kan komen te staan.

“De erecode onder hooligans – de tegenstrever met rust laten als die op de grond ligt – werd niet gerespecteerd”

Meester Yves Miroir, die een Limburgse Clubsupporter verdedigt, is verwonderd over de aanhouding van zijn cliënt, die nochtans nog een blanco strafregister heeft. “Hij heeft goed meegewerkt met de politie en verklaard wat er gebeurd is. Hij was er eerst in geslaagd om binnen te dringen in het Jan Breydelstadion, waar de Europese match zonder publiek gespeeld werd wegens de terreurdreiging. Maar hij vond het er zo saai en nadien is hij naar café ‘t Putje gegaan. Daar werd een andere klant plots gebeld met de melding dat er Italiaanse fans gespot waren op de Eiermarkt. Ze zijn er toen in groep naar toe getrokken. Mijn cliënt heeft zich afzijdig gehouden van de vechtpartij.”

“Hij vond trouwens dat de erecode onder hooligans niet gerespecteerd werd. Die code houdt in dat eens een tegenstrever op de grond ligt, je hem gerust laat. Op de Eiermarkt kreeg die ene Italiaanse supporter nog slagen en stampen toen hij uitgeteld op de grond lag.”

Vijf vrij onder strenge voorwaarden, drie anderen blijven in de cel

Drie van de acht hooligans, onder wie Jelle Borkelmans, blijven een maand langer in de cel. De anderen zijn vrijgelaten onder strenge voorwaarden : niet drinken, geen matchen van Club bijwonen, twee uur voor de match tot twee uur na de matchen thuis blijven, na 22 uur niet uitgaan, en contact met andere hooligans en met de pers mijden. Ze krijgen ook een verbod om naar café ‘t Putje te gaan.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier