Vier vluchtelingen krijgen zes maanden cel voor binnendringen in haven Zeebrugge

05/04/17 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:23

De Brugse strafrechter heeft woensdag vier vluchtelingen veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Een 20-jarige Syriër kreeg geen bijkomende straf nadat hij eerder voor een reeks identieke feiten al negen maanden cel, waarvan de helft met uitstel, had gekregen.

Vier vluchtelingen krijgen zes maanden cel voor binnendringen in haven Zeebrugge

Haven van Zeebrugge © BELGA

De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen vaak gezien als de poort naar het Verenigd Koninkrijk, vooral na het opdoeken van de beruchte Jungle van de Franse havenstad Calais, waar ook de tunnel onder Kanaal vertrekt. Om dat probleem te counteren is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit geworden. Voorheen konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in ons land vervolgd worden. Voor het binnendringen van de haven kunnen verdachten nu zelfs aangehouden worden door de onderzoeksrechter.

De Syriër Dirrar B.A. liep in totaal ruim 20 keer tegen de lamp en belandde daardoor in november 2016 in de cel. Eind december werd hij voor indringing veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. Recent moest hij zich verantwoorden voor identieke feiten van voor zijn eerste veroordeling. De rechter gaf hem geen bijkomende bestraffing.

Drie andere vluchtelingen werden bij verstek wel tot zes maanden effectieve celstraf veroordeeld. De advocaat van Anwar D. vroeg begrip voor de precaire situatie van de beklaagde. Zo wilde hij vanuit Libië per boot naar Italië vluchten, maar moest hij uiteindelijk gered worden door de kustwacht. De rechter gaf D. zes maanden cel, waarvan de helft met uitstel.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!