Vier leden van Afghaanse familie uit Oostende veroordeeld voor 'luxe' mensensmokkel

05/10/16 om 19:46 - Bijgewerkt om 19:43

Gholam R. gebruikte de papieren van zijn gezinsleden om illegalen het land binnen te smokkelen.

Vier leden van Afghaanse familie uit Oostende veroordeeld voor 'luxe' mensensmokkel

© BELGA

De pater familias werd hiervoor veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één jaar met uitstel. De geldboete van 24.000 euro is voor de helft met uitstel.

Volgens het parket paste de Afghaanse familie uit Oostende het systeem al vijf jaar toe, maar worden ze enkel vervolgd voor enkele feiten uit 2015. "Dit is een soort luxesmokkel: geen vrachtwagens, maar gewoon met het vliegtuig ophalen", aldus procureur Frank Demeester. Op 4 juli 2015 kwam Gholam R. zogezegd met zijn familie terug uit de Afghaanse hoofdstad Kaboel. In werkelijkheid gebruikte hij de documenten van zijn gezin om drie illegalen naar België te smokkelen. Op bepaalde identiteitsbewijzen werd bovendien de geboortedatum vervalst. Begin december 2015 werd R. aangehouden na een mislukte smokkelpoging vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran.

De verdediging probeerde de feiten te kaderen. Zo zou R. nooit op geldgewin uit zijn geweest, maar probeerde hij naar eigen zeggen gewoon zijn landgenoten te helpen. De verdediging vroeg om een straf met uitstel.

Drie familieleden van de hoofdrolspeler kregen voor hun aandeel in de zaak celstraffen tot 18 maanden, grotendeels met uitstel. Zij hielden vol dat ze niet bewust aan de mensensmokkel hebben meegewerkt. De vijfde beklaagde, een vage kennis van R., kreeg één jaar met uitstel.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!