Vier jaar met uitstel voor diaken die kloosterorde oplichtte

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 42-jarige diaken uit Izegem veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met uitstel voor de oplichting van een kloosterorde uit Anzegem.

Tot grote verbijstering bij zijn entourage werd toenmalig diaken Didier M. eind mei vorig jaar in de boeien geslagen op verdenking van grootschalige verduistering van geld van de zusterorde van de Heilige Vincentius a Paulo uit Anzegem. Zijn arrestatie sloeg in als een bom bij het bisdom Brugge, dat hem na zijn diakenwijding in 2013 gevraagd had om als boekhouder het geld en de onroerende goederen te beheren van tal van West-Vlaamse kloosterordes. Toen uitkwam dat hij van zijn positie misbruik had gemaakt om via zijn vzw Diakenfonds liefst 2,3 miljoen euro te verduisteren van de Anzegemse kloostergemeeschap werd hij meteen van zijn kerkelijke opdrachten ontslagen. Didier M. vloog achter de tralies, maar na een maand voorhechtenis kwam hij voorwaardelijk vrij.

De beklaagde genoot groot vertrouwen en aanzien, maar maakte daar schaamteloos misbruik van

Het openbaar ministerie liet tijdens zijn proces geen spaander van hem heel en eiste vier jaar cel, eventueel deels met uitstel. “De beklaagde genoot groot vertrouwen en aanzien bij de kloosterzusters maar maakte daar schaamteloos misbruik van”, klonk het. M. factureerde buitensporige vergoedingen aan de zusters en wist hen er op een bepaald moment van te overtuigen om 1 miljoen euro te schenken aan zijn Diakenfonds zogezegd voor caritatieve doeleinden. Maar in werkelijkheid gebruikte hij dat geld voor een persoonlijke belegging. De rechter veroordeelde M. donderdag tot vier jaar celstraf met uitstel.

Medebeklaagde Marc V. uit Knokke-Heist werd op hetzelfde moment opgepakt als Didier M. en zit nog steeds achter de tralies. Naast gastacteur in series als Baantjer en Wittekerke is de uit Antwerpen afkomstige V. ook een mislukt zakenman, met twee faillissementen op zijn conto. Hij maakte grote sier in Knokke-Heist en pakte graag uit met zijn verleden als acteur. Hij leerde Didier M. in 2012 kennen via chat en liet zich meermaals door hem betalen voor seks. In 2014 contacteerde Marc V. de ex-diaken met een zakelijk voorstel. Hij zocht investeerders voor een megalomaan – maar volgens de rechter imaginair – project met cinema’s en filmstudio’s in Antwerpen. Didier M. liet zich overhalen en haalde 500.000 euro van de rekening van vzw Diakenfonds die hij achteraf weer aanzuiverde aan met geld van de zusters.

Marc V. had geld geroken en besloot volgens de procureur over te gaan tot afpersing van de ex-diaken. Hij eiste nogmaals 500.000 euro van Didier M. Indien hij dat geld niet kreeg zou hij hun homoseksuele betrekkingen aan de grote klok hangen. Volgens de advocate van Didier M., die een vrouw en twee kinderen heeft, was er bijgevolg sprake van morele dwang, maar dat achtte de rechter niet bewezen. “Het lijdt geen enkele twijfel dat de beklaagde door heimelijk homoseksuele contacten te hebben onderhouden, zichzelf in een uiterst kwetsbare situatie heeft gebracht. Deze contacten waren niet alleen ten aanzien van zijn echtgenote moreel potentieel zeer problematisch maar evenzeer en misschien nog meer voor de geloofsgemeenschap waarvan hij deel uitmaakt en waarin hij een vooraanstaande rol poogde te spelen. De feiten zijn hem ten volle verwijtbaar”, aldus de rechter.

Marc V., die eerder al een jaar celstraf met uitstel kreeg voor aanzetten tot ontucht van een minderjarige, kreeg vier jaar effectieve celstraf. Het geld dat hij afperste moet hij nu terugbetalen aan Didier M. De ex-diaken moet op zijn beurt 500.000 euro schadevergoeding betalen aan de kloosterorde. Ook de rest van het verduisterde geld zal hij aan de zestien zusters terug moeten betalen. Het bisdom Brugge kreeg een symbolische euro morele schadevergoeding toegekend.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier