Vier jaar cel voor vrouw die jihadisten aanmoedigde vanuit Wevelgem

Vanuit Wevelgem zette Molly B. via chatgesprekken jihadisten aan om aanslagen te plegen. © iStock
Redactie KW

Een 24-jarige vrouw uit Bergen heeft van de strafrechter in Brugge vier jaar celstraf gekregen, waarvan twee voorwaardelijk, voor het aanzetten tot terreur.

Vanuit Wevelgem zette Molly B. via chatgesprekken jihadisten aan om aanslagen te plegen. De vrouw was lid van een elftal chatgroepen waar ze haar sympathie voor IS niet onder stoelen of banken stak. Op 9 maart vorig jaar werd ze gearresteerd en sindsdien zit ze in de cel.

Volgens federaal procureur Jan Kerkhofs had B. onder meer contact met een van de vrouwen die in september 2016 werden opgepakt na een verijdelde aanslag op de Notre Dame in Parijs. “Deze gevaarlijke vrouw mag enkel onder strikte voorwaarden vrijkomen”, aldus Kerkhofs. B. moest zich verantwoorden voor haar deelname aan activiteiten van Islamitische Staat, maar dat achtte de rechtbank niet bewezen. “Er zijn geen aanwijzingen dat de beklaagde lid was van deze groep of dat zij handelde onder de instructie of toezicht ervan. Noch is er aanwijzing dat zij enig mandaat kreeg van Islamitische Staat om op autonome wijze acties van propaganda te ondernemen. Ook de zogenaamde financiële steun bleek te bestaan uit beloftes die online werden gesteld, maar waarvan geen spoor van uitvoering werd teruggevonden.”

Zwakke persoonlijkheid

De verdediging had tijdens de pleidooien haar zwakke persoonlijkheid geschetst. “Ze had nooit echte aanslagen voor ogen”, stelden advocaten Karel Simaey en Suzy Cooleman. “Ze had vooral nood aan sociaal contact en wou zich interessant maken in de chatgroepen”, klonk het.

Eén van de voorwaarden die de rechter haar oplegde, is het deradicaliseringstraject van de Vlaamse overheid volgen.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier