VIDEO Voor 15.000 euro aan computers gestolen in amper 30 seconden in Blankenberge

19/04/17 om 08:05 - Bijgewerkt om 14:15

De gangster namen maandagnacht in amper dertig seconden tijd voor zo'n 15.000 euro computers mee. Ze namen de vlucht toen het alarmsysteem een rookpluim de winkel liet vollopen. "De schade is groot. Zonder goed alarmsysteem was de buit niet te overzien geweest", zegt winkelverantwoordelijke Joachim Maene.

VIDEO Voor 15.000 euro aan computers gestolen in amper 30 seconden in Blankenberge

De inbraak gebeurde maandagnacht even na 3.30 uur langs de Brugse Steenweg in Blankenberge. Op camerabeelden is te zien hoe de daders, die minstens met vier waren, met twee wagens kwamen aangereden. Meteen nadien sloegen de dieven hun slag. Ze haalden hun sloophamers boven en beukten minutenlang op de toegangsdeur. Met resultaat. De zwaar beveiligde deur begaf het onder het beuk- en stampwerk, waarna het viertal de winkel kon binnenlopen. Op dat moment was het alarm al duidelijk te horen in de winkel. De gangsters twijfelden geen seconde en graaiden alles mee wat ze konden vinden in de computerzaak. Alles bij elkaar konden ze 15 computers meenemen. Goed voor een buit van een slordige 15.000 euro. "En dat allemaal in dertig seconden tijd. Ongelofelijk", zucht winkelverantwoordelijke Joachim Maene.

Rookgordijn

Ondanks de grote vangst, kon de schade nóg groter opgelopen zijn. De daders werden na een halve minuut opgeschrikt door een automatisch rookgordijn die de winkelruimte volledig liet vollopen. "Wie weet wat hadden ze anders nog allemaal meegenomen. Al was de politie wel héél snel ter plaatse en konden ze niet veel langer in de winkel gebleven zijn", gaat Joachim Maene verder. Dinsdagochtend kwamen de verantwoordelijken de schade opmeten. De volledige toegangsdeur, met beveiligd glas, is beveiligd. Die kost alleen al loopt op boven de 10.000 euro. In afwachting van een volledig nieuwe toegangsdeur plaatsen de eigenaars houten platen voor de deur. "De alarminstallatie op zich is wel terug helemaal operationeel. Het is dus zeker niet zo dat we niet meer beveiligd zijn. Al is dit natuurlijk een fikse tegenvaller. In al die jaren is het de eerste keer dat we zoiets meemaken", aldus Maene. De eigenaars lieten al verstaan extra beveiliging voor de winkel te overwegen.

Facebook

De zaakvoerders plaatsten de spectaculaire camerabeelden dinsdagmiddag op Facebook en hopen dat de daders alsnog gevat worden. De winkel zelf kon wel meteen opnieuw de deuren openen. "De daders vluchtten weg richting Brugge. Wie weet kan iemand iets herkennen op de beelden. Al waren ze zeker en vast goed voorbereid", klinkt het in de winkel. "We plaatsten voor de ingang al paaltjes om een ramkraak met een wagen te vermijden. Maar je ziet: het is bijna onmogelijk om de kans op een inbraak volledig te vermijden." Bij de politie bevestigen ze dat het onderzoek loopt. Een buurman zag alles gebeurde en verwittigde de hulpdiensten. "We waren zeer snel ter plaatse. Van de daders was dat moment al geen spoor meer", zegt woordvoerder Philip Denoyette.

(MM)

De schade in de winkel is groot.

De schade in de winkel is groot. © MM

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!