VIDEO Uitbaatster Cococinelle dient bezwaar in tegen schorsing, crèche blijft dicht

07/08/17 om 19:20 - Bijgewerkt op 08/08/17 om 10:39

Kind & Gezin zag eerder geen noodzaak om crèche Waregem te sluiten, maar herzag die mening toen de organisatie recent het gerechtelijk strafonderzoek konden inkijken.

VIDEO Uitbaatster Cococinelle dient bezwaar in tegen schorsing, crèche blijft dicht

Kind & Gezin besloot maandag om met onmiddellijke ingang de vergunning voor het kinderhotel in Waregem te schorsen. Eerder was daar geen aanleiding toe. "We krijgen geregeld wel een klacht over het functioneren van een of ander dagverblijf, maar we proberen eerst goed te luisteren naar de klager en het betrokken dagverblijf. Er is ook een inspectie geweest in Waregem en op basis daarvan zagen we geen echt noodzaak om in te grijpen", aldus Leen Du Bois van Kind & Gezin. Maar recent kreeg Kind & Gezin te horen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt. De organisatie meldde zich als benadeelde partij, waarop Kind & Gezin inzage kreeg in het dossier en daarna overging tot de beslissing om de vergunning te schorsen.

Uitbaatster aangedaan

"Ik heb de uitbaatster gisteren nog gehoord, ze was er enorm door aangedaan", klinkt het bij een werkneemster. "De laatste feiten dateren van 2016. Ze was nu al een jaar weer goed bezig in een poging om alles weer recht te trekken en dan beslist Kind & Gezin plots om de vergunning in te trekken. Dat was een klap in haar gezicht." De uitbaatster is nu op reis.

Alternatieven

"We zijn vrijdag op de hoogte gebracht van de beslissing", aldus burgemeester Kurt Vanryckeghem die geen weet had van het onderzoek door het West-Vlaamse parket. "We hebben daarop beslist om een meldpunt te organiseren voor ouders die vragen hebben. Samen met het Welzijnshuis zijn we meteen op zoek gegaan naar alternatieven voor de kinderen, via speelpleinwerkingen of andere kinderdagverblijven. Het is gelukkig nog vakantie dus dat valt mee", aldus de burgemeester.

Bij het meldpunt konden ze niet veel kwijt, behalve dat er sinds maandagochtend toch al enkele vragen binnenliepen.

Bezwaar

De uitbaatster van Kinderhotel Cococinelle heeft, bij monde van haar advocate Katrijn Vanmoortel, vrijdag al bezwaar ingediend tegen de beslissing van Kind en Gezin om haar vergunning te schorsen.

"We zijn bijna een jaar na de laatste vermeende feiten, in september 2016. De onderzoeksrechter heeft geen redenen gezien om cliënte een verbod op te leggen om het Kinderhotel verder open te houden. Er zijn ook strikte voorwaarden opgelegd. Die zijn altijd opgevolgd. Er is zelfs nog een controle geweest van Kind en Gezin. Toen was alles in orde."

Er verbleven tot op vandaag 27 kinderen in Cococinelle. Volgens de advocate behouden de ouders hun vertrouwen in de uitbaatster. "Er is nog niets bewezen. Het vermoeden van onschuld geldt. Ons bezwaar schort de beslissing helaas niet op. We moeten afwachten tot eind september, wanneer het dossier voor de raadkamer komt voor eventuele doorverwijzen naar de correctionele rechtbank."

(Belga/TVW)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!