VIDEO Schoten gelost bij reconstructie van kasteelmoord in Wingene

Redactie KW

In de zaak van de kasteelmoord zijn de speurders maandagnamiddag opnieuw naar het kasteeldomein in Wingene getrokken om de reconstructie verder te zetten. Daar werden zopas twee schoten gelost. Die zouden afkomstig zijn van de wapendeskundige. Op die manier wordt nagegaan hoe Stijn Saelens om het leven werd gebracht.

De 37-jarige verdachte Roy Larmit doet er uit de doeken hoe Stijn Saelens vier jaar geleden gedood werd. De Tilburger houdt tot op heden vol dat hij in de wagen zat op het moment van de moord. Zijn oom Ronny van Bommel verliet gewapend het voertuig. Het pistool had hij in een kartonnen doos gemoffeld. Larmit houdt vol dat hij slechts één schot hoorde. Verder beweert Larmit dat hij niet wist dat zijn oom de kasteelheer zou vermoorden.

Eerste deel duurde amper drie kwartier

Het eerste deel van de reconstructie maandagvoormiddag duurde amper een kleine drie kwartier. Daarna trok men naar Maria-Aalter om er anderhalf uur lang de waarheid achter de feiten van ruim vier jaar geleden te achterhalen.

Het is intussen vier jaar geleden dat Stijn Saelens vermoord werd in zijn kasteel in Wingene. De reconstructie zou starten om 8.30 uur. Meester Hans Rieder die Pierre Serry verdedigt, had de onderzoeksrechter maandagmorgen echter gevraagd om de reconstructie uit te stellen. Op die vraag is niet ingegaan, een colonne van 19 voertuigen kwam even voor 11 uur in Wingene en vertrok opnieuw na 45 minuten. Het ging vervolgens richting de chalet van Pierre Serry in Maria-Aalter. Op die plaats werd het lichaam van het slachtoffer aangetroffen. De onderzoeksrechter heeft boven de zones zelfs een vliegverbod afgekondigd. Boven het domein cirkelt wel een politiehelikopter.

VIDEO Schoten gelost bij reconstructie van kasteelmoord in Wingene
© BELGA

VIDEO Schoten gelost bij reconstructie van kasteelmoord in Wingene

Agenten te paard bewaken de omgeving.
Agenten te paard bewaken de omgeving.© BELGA

Politiemacht

Onze reporter Jean-Pierre Terryn was ter plaatse. “Er was een enorme mediabelangstelling. Het kasteeldomein was hermetisch afgesloten en politiewagens en anonieme auto’s reden de hele tijd rond om te controleren of niemand het domein wou binnendringen. De weinige buren in de bosrijke omgeving kregen overigens een brief van de politie waarin te lezen stond dat er maandag een reconstructie plaatsvond op het kasteeldomein. Er werd ook gevraagd om niet te communiceren met de media.”

Het eerste deel van reconstructie ging even voor 11 uur van start. De onderzoeksrechter en de advocaten van alle betrokkenen zijn lange tijd op het Brugse gerechtshof gebleven. Even voor 11 uur is een colonne van 19 voertuigen aangekomen bij het domein. Het gaat om een mix van vrachtwagens, bestelwagens, politievoertuigen en anonieme auto’s. De wagens zijn de 300 meter lange dreef in gereden die leidt naar het kasteel. Het is aan het begin van de dreef dat de pers op afstand wordt gehouden. Het eerste deel van de reconstructie was echter al snel afgelopen. Na een kleine 45 minuten vertrok de colonne opnieuw, nu richting de chalet van Pierre Serry in Maria-Aalter. Er zouden overigens maar twee van de vier verdachten aanwezig zijn op de reconstructie. Men bleef er anderhalf uur lang de waarheid achter de feiten van ruim vier jaar geleden te achterhalen. Vervolgens ging het opnieuw richting Wingene om ten slotte nog eens terug te keren naar het bos in Maria-Aalter.

Onze reporter Jean-Pierre Terryn is ter plaatse. (Foto RN)
Onze reporter Jean-Pierre Terryn is ter plaatse. (Foto RN)

Bij de reconstructie in Wingene hebben agenten ook het materiaal van een persfotograaf in beslag genomen. “Er waren duidelijke afspraken gemaakt over het schenden van de perimeter”, verduidelijkt de Officier Bestuurlijke Politie van politiezone Regio Tielt. Op voorhand was duidelijk gecommuniceerd dat het schenden van die perimeter niet zonder gevolgen zou blijven. “Of er verdere gevolgen zullen zijn aan de overtreding, zal de onderzoeksrechter beslissen”, klinkt het bij de politiezone.

(Foto RN)
(Foto RN)

VIDEO Schoten gelost bij reconstructie van kasteelmoord in Wingene

VIDEO Schoten gelost bij reconstructie van kasteelmoord in Wingene

(Belga/JPT – foto’s JPT/RN – video AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier