VIDEO Nieuwe klacht tegen Roger Vangheluwe, volgens advocaat zijn er foto’s van het misbruik

Redactie KW

Een 57-jarige man stapte naar de politie omdat hij in de jaren zeventig herhaaldelijk verkracht werd in Bavikhove. Er zouden foto’s zijn van het misbruik. Dat meldt VTM Nieuws.

De 57-jarige man schreef vorige week een lezersbrief naar het weekblad Dag Allemaal waarin hij anoniem vertelde dat hij tussen 1970 en 1972 werd misbruikt. De man was in die periode misdienaar in de dorpskerk van Bavikhove en zou daar misbruikt zijn door de toenmalige onderpastoor. Die onderpastoor is intussen overleden maar volgens de man betrok de onderpastoor ook Roger Vangheluwe bij het misbruik. Die was op dat moment nog geen bisschop maar vicaris. Volgens het slachtoffer maakten de twee geestelijken zelfs beelden van het misbruik met een polaroidtoestel.

Het slachtoffer zweeg naar eigen zeggen jarenlang over de feiten, maar stapte recent naar Walter Van Steenbrugge, de advocaat die ook de andere slachtoffers vertegenwoordigt, en dat nadat Roger Vangheluwe in een confrontatie met een ander beweerd slachtoffer, Kris Verduyn, ontkend had dat hij Verduyn had misbruikt. Er zou klacht met burgerlijke partijstelling worden neergelegd bij onderzoeksrechter Calewaert. Die leidt Operatie Kelk, het onderzoek van het federaal parket naar zedenmisdrijven door leden van de katholieke kerk en een doofpotoperatie daarrond binnen de kerk.

“We hebben vernomen dat er een nieuwe klacht neergelegd zou worden”, zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. “Over de inhoud daarvan kunnen we weinig meedelen, alleen dat het over oude feiten zou gaan. Die zullen vanzelfsprekend nu moeten onderzocht worden.”

Eén en ander betekent dat de onderzoeksrechter haar dossier voorlopig niet opnieuw kan afsluiten. Eerder, in september 2014 al, had de onderzoeksrechter haar onderzoek wel al een eerste maal afgesloten, waarop het federaal parket het dossier in april 2016 voor de Brusselse raadkamer bracht. Daar vroeg het federaal parket toen de strafvordering in het dossier vervallen te verklaren omwille van de eerdere veroordelingen van een aantal verdachten, het overlijden van andere verdachten, en doordat alle overige feiten verjaard waren. De raadkamer ging daar toen nog niet op in omdat er bijkomende onderzoeksdaden waren gevraagd, waaronder de confrontatie tussen Roger Vangheluwe en Kris Verduyn. Die confrontatie heeft intussen plaatsgevonden maar hoe ver de andere gevraagde onderzoeksdaden staan, kon het federaal parket niet meedelen.

Meester Joris Van Cauter, de advocaat van Vangheluwe, was donderdagavond officieel nog niet op de hoogte van de nieuwe klacht.

“Ik heb dit vandaag vernomen van VTM”, zegt de advocaat. “Ik kan u wel zeggen dat meneer Vangheluwe bekend heeft wat hij gedaan heeft en alle andere beschuldigingen met de grootste stelligheid ontkent. Dit verhaal is voor ons ook de druppel te veel. Tot nu toe hebben we een gedweeë houding aangenomen tegenover nieuwe beschuldigingen en alle heisa in de pers maar het moment is misschien gekomen om die te laten varen. Wij overwegen sterk om zelf klacht in te dienen voor laster en eerroof tegen iedereen die nog nieuwe beschuldigingen uit.”

Volgens de advocaat is de kans ook bijzonder groot dat de feiten van de nieuwe klacht, als ze zouden hebben plaatsgevonden, verjaard zijn. “Ik zie niet in hoe dat niet het geval zou kunnen zijn, maar dat is voor ons natuurlijk geen troost”, aldus nog meester Van Cauter.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier