VIDEO Kreeg Dimfy de pillen van haar moeder, of nam ze die zelf omdat ze snoepjes leken?

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) heeft de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging.

De Nederlandse staat terecht voor de moord op haar dochtertje Dimfy (5). Het slachtoffer kwam op 16 november 2012 in Zwevezele door een overdosis medicatie om het leven.

In de replieken reageerde meester Jef Vermassen, de advocaat van de familie Casselein, scherp op het pleidooi van de verdediging. De burgerlijke partijen achten het onmogelijk dat Dimfy medicatie verwarde met snoepjes. “Ze eet graag snoepjes, maar ze wist dat het niet mocht voor haar tandjes. Dat kind speelde altijd met haar diertjes en haar hondje, die neemt geen pillen uit verveling.” Daarnaast merkte meester Vermassen op dat Dimfy uitgerekend de medicatie zou ‘geproefd’ hebben die ook haar moeder had ingenomen. “Ze noemt zelf die producten bij de onderzoeksrechter, zonder dat ernaar gevraagd werd.”

Tenslotte kwam meester Vermassen nog terug op het incident rond het tweede verslag van psychiater Chris Dillen, dat pas tijdens het proces opdook. “Deontologie moet blijkbaar niet meer. Daarom was ik ambetant en heb ik daarnet geen dankwoord gehouden. Nu hou ik toch een dankwoord, anders kan ik niet slapen.” Na zijn uitgebreid dankwoord vroeg de advocaat van de familie Casselein nog aan de juryleden om hun geweten te volgen.

Openbaar aanklager Francis Clarysse merkte op dat de verdediging het onderzoek en alle betrokkenen in diskrediet probeerde te brengen. “Nochtans zeggen alle deskundigen unisono dat mevrouw niet de waarheid zegt. En dan komt hij met dat waardeloze tictacverhaal. Het moet ook voor eens en voor altijd gedaan zijn om de vader van het slachtoffer met alle zonden van Israël te overladen.”

Meester Johan Platteau herhaalde dat hij zich niet kan voorstellen dat zijn cliënte haar eigen oogappel in koelen bloede zou vermoord hebben. “Nu speelt men op de man. Maar kunt ge uitsluiten dat dat kind die medicatie accidenteel heeft ingenomen?” Volgens de verdediging kan het wel degelijk dat Dimfy de pillen voor snoepjes aanzag. “Zelfs haar vader heeft aan de politie gezegd dat ze graag snoepte. Als je kijkt op de foto’s, dan zie je tussen het speelgoed snoepen en pillen liggen. Het verhaal dat het openbaar ministerie en meester Vermassen u proberen te vertellen, klopt niet.”

Nathalie bij de Leij kreeg nog het laatste woord. De beschuldigde zei huilend dat ze zich aansloot bij het pleidooi van haar advocaat. Om 19.05 uur is de jury begonnen met de beraadslaging over de schuldvragen. Voor moord riskeert Nathalie bij de Leij levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier