VIDEO Hooligans steken karretje andersvalide schoenmaker in brand tijdens rellen

Redactie KW

Zondagnamiddag braken na het duel tussen Club Brugge en Antwerp ondanks de grote politiemacht rellen uit in de straten rond het stadion. De vandalen brachten tal van vernielingen aan en kieperden ook een karretje van een schoenmaker om, waarna ze het in brand staken.

Schoenmaker Peter Depover was op het moment van de feiten in Oudenburg aan het supporteren voor zijn dochter, die moest spelen tegen de Cerkelladies. Hij kreeg telefoon van zijn andere dochter, dat er rellen waren in de straat. Het karretje waarmee de andersvalide schoenmaker tussen zijn beide zaken pendelt, stond daar geparkeerd. Iets later belde een overbuur met de melding dat zijn karretje in brand stond. Op onderstaande beelden is te zien hoe vandalen het voertuig omkippen. Later werd het ook in brand gestoken.

https://www.youtube.com/watch?v=dosynD4OZHM

Peter Depover haastte zich na het telefoontje naar huis, maar ze konden nergens parkeren in de straat. Ze parkeerden uiteindelijk wat verderop, maar het kwaad was al geschied: het karretje was perte totale. De spiegels en ruitenwissers waren afgebroken en de motor onderaan is uitgebrand.

Dit is de druppel te veel, we overwegen dan ook om ons boeltje te verkopen

“In de tien jaar dat ik hier woon heb ik zoiets nog nooit meegemaakt”, reageert de man. “Het is een ravage: er werden brievenbussen uitgerukt, bomen beschadigd en ook de wagen van mijn vrouw deelde in de klappen.” Het karretje in kwestie was het enige vervoersmiddel dat de man had om zich te verplaatsen tussen zijn twee schoenmakerszaken.

Peter Depover met zijn vrouw Ingeborg en zoon Roel bij zijn zwaar beschadigd Piaggio-karretje.
Peter Depover met zijn vrouw Ingeborg en zoon Roel bij zijn zwaar beschadigd Piaggio-karretje.© Foto WK

“Dit is de druppel, we overwegen dan ook om ons boeltje te verkopen”, zegt Ingeborg, de echtgenote van Peter, die een kousenboetiek uitbaat. “Er zijn al eens banden platgestoken, een raam ingegooid… Maar nooit was het zo erg als nu. Bovendien hebben we het niet gemakkelijk sinds de heraanleg van de Gistelse Steenweg.”

Peter heeft drie jaar gereden met zijn Piaggio-karretje, hij telde er destijds 5.200 euro voor neer en zal er nu nog een aalmoes voor krijgen. “Ik heb er niet door geslapen”, zegt hij duidelijk geëmotioneerd. “Ik begrijp niet hoe mensen tot zoiets in staat kunnen zijn. Dat hun geweten hen geen parten speelt…”

(WK/TV/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier