Victor Deveycx: "In geen enkel geval heb ik dit alles ooit gewild"

01/12/16 om 17:00 - Bijgewerkt om 20:23

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) hebben het hof en de volksjury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen.

Victor Deveycx: "In geen enkel geval heb ik dit alles ooit gewild"

© BELGA

De Noord-Fransman staat terecht voor doodslag op Maxence Thooris (19) op 6 september 2014 in Oostende, maar ontkent dat hij het slachtoffer van het leven wilde beroven.

Nadia Lorenzetti, advocate van de burgerlijke partijen, merkte in haar repliek op dat Deveycx de gevolgen van zijn daden had moeten kennen. "Hij weet dat schoppen tegen het hoofd levensgevaarlijk is, hij heeft het u hier zelf verteld. Hij stampt altijd naar het hoofd. Maak me dus niet wijs dat hij het hoofd per ongeluk raakte."

Voor openbaar aanklager Serge Malefason is het duidelijk dat de vrienden van de beschuldigde ervoor zorgden dat hij niet meer stampen kon toebrengen. "Faissal Diallo zegt zelf dat hij gevraagd heeft om Victor op afstand te houden. Hij wilde niet dat Victor nog eens kon schoppen." De verdediging had aangevoerd dat het eigenlijk het plan was om de zaak voor een correctionele rechtbank te behandelen. "Het OM heeft nooit gesteld dat het de verwijzing naar de correctionele rechtbank zou vragen. Over de kwalificatie van doodslag is voor de KI geen enkele discussie gevoerd. Na vandaag ben ik er nog meer van overtuigd dat meneer Deveycx de dood van Maxence bewust gewild heeft. Al was het maar om zijn eigen imago op te poetsen, of zijn plaats binnen de bende weer in te nemen."

Advocaat Kris Vincke herhaalde dat zijn cliënt na één schop zelf stopte. "Het is flagrant onjuist dat zijn vrienden hem eraf hebben gehaald. Faissal draait Maxence op zijn linkerzijde. Zou hij dat kunnen doen als Victor nog aan het schoppen was?" De verdediging benadrukte dat Deveycx geen beredeneerde geweldenaar is. "Maar hij heeft een laag kookpunt. En als hij kookt, ontploft hij. Het is niet sympathiek van naar een hoofd te schoppen, maar dat betekent niet dat er een opzet tot doden was."

Victor Deveycx richtte zich in zijn laatste woord tot de familie van het slachtoffer. "Ik wil me verontschuldigen voor de tragedie die ik heb veroorzaakt. In geen enkel geval heb ik dit alles ooit gewild. Deze week heb ik opgemerkt dat alle aandacht voor mij was. Maar die aandacht zou eigenlijk voor zijn moeder en zijn familie moeten zijn. Zij blijven achter met hun verdriet. Ik wens mij nogmaals te verontschuldigen."

Om 17 uur zijn het hof en de jury begonnen aan de beraadslaging over de schuldvragen. Voor de doodslag op Maxence Thooris riskeert Deveycx 30 jaar opsluiting. Tien jaar is de maximumstraf als de jury het standpunt van de verdediging volgt.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!