Vermoedelijke mensensmokkelaars aangehouden in Zeebrugge

09/06/16 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Naar aanleiding van de gecoördineerde bestuurlijke actie werd woensdag een vermoedelijke mensensmokkelaar gearresteerd. Het gaat om een 21-jarige man uit Iran, die al geruime tijd In Zeebrugge aanwezig was.

Vermoedelijke mensensmokkelaars aangehouden in Zeebrugge

De Stella Maris-kerk in Zeebrugge gold als uitvalsbasis van de georganiseerde mensensmokkelaars. © Olivier Demoulin

Hij werd verhoord door de het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen, waarna hij vandaag de onderzoeksrechter werd geleid en ondertussen werd aangehouden. Eerder, in de nacht van 11 op 12 april, werd reeds een andere mensensmokkelaar gearresteerd door de Scheepvaartpolitie van Zeebrugge toen hij op heterdaad in de haven werd betrapt bij het plegen van feiten van mensensmokkel. Drie personen werden toen uit de trailer gehaald.

In april waren het de beveiligingsdiensten op de terminal die de smokkelaars op het spoor kwamen omdat zij hun terreinen voortdurend nauwlettend in het oog houden om indringers te kunnen opsporen en te vermijden dat trailers en ladingen van klanten zouden worden vernield. De Scheepvaartpolitie van Zeebrugge werd meteen gealarmeerd en kon de betrokkene kort nadien vatten. Het ging toen evenzeer om een 21-jarige man uit Iran, die op vandaag nog steeds in voorlopige hechtenis zit. Omtrent deze arrestatie en aanhouding werd toen niet gecommuniceerd, gezien duidelijk was dat een organisatie actief was in Zeebrugge.

De organisatie was actief rond de Stella Maris-kerk in Zeebrugge, waar zij hun uitvalsbasis hadden, en van waaruit zij de haven poogden binnen te dringen om vluchtelingen die voldoende hadden betaald op of onder trailers te stoppen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Zij beslisten over het reilen en zeilen rond de kerk, en zij beslisten wie al dan niet kon worden gesmokkeld.

Van minstens één van hen is bekend dat hij gewelddadig te werk ging en dit zeker ten aanzien van een vrouwelijke vluchtelinge uit Iran, die rake klappen en schoppen kreeg op de strand van Zeebrugge.

Met de arrestatie van deze twee personen is een actieve smokkelorganisatie in Zeebrugge ontmanteld. Het parket deelt geen verdere details, om het onderzoek niet te schaden.

(AC)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!