Verlengd weekend is volgens politie voornaamste reden van inbrakenplaag in bestelwagens aannemers

Redactie KW

Inbrekers gingen aan de haal met materiaal uit bestelwagens van 12 gedupeerde aannemers uit Brugge

Voor maar liefst twaalf Brugse aannemers was het een verlengd weekend in mineur. Hun materiaal werd namelijk uit hun bestelwagens gestolen. De kosten lopen in de duizenden euro’s op. “Ik moest klanten afbellen omdat al m’n materiaal weg is”, zegt schilder Glenn Vandenberghe (35) uit de Doornstraat in Sint-Andries. “Gelukkig kunnen die mensen wel begrip opbrengen voor de situatie.”

De dieven braken telkens de deuren van de bestelwagens open en gingen er met het dure materiaal van de aannemers vandoor. Bij de politie kwamen twaalf meldingen binnen sinds donderdag. Het verlengd weekend – door Wapenstilstand afgelopen vrijdag – is volgens hen de voornaamste reden van de inbraakplaag. “We zien dit niet enkel in onze zone“, klinkt het bij de Brugse politie. “Maar ook in andere zones in West-Vlaanderen en zelfs Oost-Vlaanderen noteerden ze een stijging. Die heeft te maken met het feit dat het een lang weekend was. Veel aannemers laten hun materiaal dan in de bestelwagen zitten terwijl ze niet werken of zelfs op verlof zijn. Het materiaal blijft dan onbeheerd achter en daar profiteren de dieven van.”

Bij schilder Glenn verdween voor 6.500 euro aan materiaal. Een financiële domper uiteraard. Voorlopig kocht hij dan ook nog geen nieuw materiaal aan. “Ergens hoop ik toch dat het nog ergens opduikt“, zegt hij. “Momenteel ben ik bij een familielid bezig, dus ik kan me nog wel behelpen. En andere klanten konden begrip voor de situatie opbrengen. Ik heb geen zin om nieuw materiaal te kopen en alles binnen twee weken nog eens kwijt te zijn. Voorlopig wacht ik liever nog even af.”

Eén van de laatste slachtoffers is dakwerker Kristof Dejaegher (39). Bij hem braken de dieven zaterdagnacht de bestelwagen open. Die stond toen in de Greinschuurstraat in het Brugse stadscentrum geparkeerd. “Toen ik hem zondagmorgen wou kuisen zag ik dat al m’n materiaal weg was”, zegt Kristof. “Toch al het dure materiaal. Want de dieven wisten duidelijk wat ze zochten. Ik had twee goedkope slijpschijven, spiksplinternieuw waren ze nog. Maar die gooiden ze gewoon op de grond.”

Onder andere vier dure zaagmachines, twee nagelpistolen en twee slijpschijven namen de dieven wel allemaal mee. In totaal konden ze zo voor 4.500 euro buit maken. “De boekhouder zei dat ik voor het einde van het jaar nog wat onkosten mocht maken”, zegt Kristof. “Maar nu moet ik gewoon het materiaal dat ik eigenlijk al had nog eens kopen. Terwijl ik nog maar goed een jaar volledig zelfstandig ben. Aangenaam is anders. Die mannen weten eigenlijk niet wat ze de mensen aandoen.”

(TL – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier