Verdediging Victor Deveycx: "Dood betekent niet noodzakelijk doodslag"

25/11/16 om 21:35 - Bijgewerkt om 21:32

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) heeft de verdediging kort de jury toegesproken. Meester Kris Vincke legde uit dat zijn cliënt op 6 september 2014 in het Hazegras in Oostende niet het oogmerk had om Maxence Thooris tijdens een vechtpartij van het leven te beroven.

Verdediging Victor Deveycx: "Dood betekent niet noodzakelijk doodslag"

© BELGA

De verdediging van Victor Deveycx was er lange tijd ook van overtuigd dat de feiten zouden geherkwalificeerd worden naar opzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. "Dat er iemand dood is door geweld, betekent niet noodzakelijk dat er sprake is van doodslag. Het onderzoek is ook in die richting gevoerd. Daar zullen we ook vragen over stellen aan de onderzoeksrechter." Uiteindelijk werd pas door de KI een moraliteitsonderzoek van de betrokkenen bevolen. Dat onderzoek is verplicht bij een zaak voor het hof van assisen. Vincke vertelde de jury dat ze de komende week heel veel indrukken zullen opdoen. "U zal justitie van zijn positieve kant leren kennen, niet zoals het soms wordt voorgesteld in de media."

De belangen van de grootmoeder van het slachtoffer worden verdedigd door meester Daphné Florequin. "Het proces is voor haar van groot belang en zeer pijnlijk. Maxence is onverwacht, te vroeg en zinloos gestorven." Het assisenproces moet helpen om de feiten te verwerken. "Daarom is het van groot belang dat de beschuldigde de waarheid zegt, daar heeft de familie recht op."

"Lang wachten op proces"

Meester Nadia Lorenzetti en meester Annelien Welvaert treden op als advocaten van de moeder en de halfbroer van Maxence Thooris. "Ze hebben lang moeten wachten op het proces. De feiten zijn een waar drama dat met de nodige grondigheid moet onderzocht worden", aldus Lorenzetti.

Op maandag 28 november gaat het proces echt van start met het verhoor van de beschuldigde door voorzitter Willem De Pauw. De uitspraak wordt op donderdag 1 december verwacht. Victor Deveycx riskeert 30 jaar opsluiting voor doodslag op Maxence Thooris. Daarnaast moet hij zich ook verantwoorden voor de opzettelijke slagen en verwondingen aan Marvin Valcke.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!