Verdediging van Willem Broos wuift vermoeden van voorbedachten rade weg

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Willem Broos (74) uit Blankenberge heeft meester Daphné Dumery kort haar verdediging toegelicht. Volgens meester Dumery bracht de Broos zijn echtgenote Maria Housen (75) en zoon Peter (46) niet met voorbedachten rade om het leven.

De verdediging is het over de gebeurtenissen van 9 december 2012 in grote lijnen eens met de akte van beschuldiging. “De belangrijke vraag is echter: waarom vernielt iemand het dierbaarste dat hij heeft in zijn leven?” Meester Dumery gaf onmiddellijk aan dat de fruitwinkel voor het hechte gezin Broos heel belangrijk was. De vader van Willem Broos had de zaak na de Tweede Wereldoorlog opgestart.

Onmiddellijk na de feiten belde de beschuldigde zelf naar de hulpdiensten. “Hij zei dat het hem te veel was geworden. Onderweg naar het politiebureau bleef hij herhalen dat het een wanhoopsdaad was. Hij zegt dat alles fout is beginnen lopen toen zijn vrouw niet meer kon meehelpen na een operatie.” Door het ongeval van zijn zoon kwam Willem Broos voor het eerst in jaren weer zelf in de winkel. “Hij werd geconfronteerd met verdorven producten, een lekkend dak en afval in de garage. Hij werd geconfronteerd met het feit dat zijn zoon de winkel niet alleen kon uitbaten.”

Waarom vernielt iemand het dierbaarste dat hij heeft in zijn leven?

Verdediging van Willem Broos wuift vermoeden van voorbedachten rade weg

Volgens meester Dumery begon de beschuldigde in de nacht van 8 op 9 december 2012 in bed te piekeren, zoals hij in zijn eerste verklaring vertelde. Later beweerde Broos dat hij op dat moment zichzelf niet was. “Over de feiten zelf is geen discussie. Maar het blijkt uit niets dat er sprake is van voorbedachten rade en ik hoop dat de getuigen dat de komende dagen zullen bevestigen.” De Blankenbergenaar zag volgens zijn advocate slechts één oplossing voor de situatie. “Hij zat in een tunnelvisie. Dat is onbegrijpbaar voor buitenstaanders en achteraf ook onbegrijpbaar voor Broos Willem zelf.”

Maandagochtend zal de beschuldigde verhoord worden door voorzitter Boudewijn Desmet. De uitspraak wordt op donderdag 25 juni verwacht. Willem Broos riskeert levenslange opsluiting.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier