Verdediging van Nathalie bij de Leij komt met tegenexpert op de proppen

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) heeft toxicoloog Jan Cordonnier zijn getuigenis afgelegd. Volgens een tegenexpert van de verdediging had Dimfy (5) mogelijk minder pillen in haar lichaam dan eerst aangenomen. De deskundige volgde die stelling, maar merkt op dat de dosis ook hoger kan liggen.

In het lichaam van het slachtoffer trof de toxicoloog venlafaxine aan. “Dat is een anti-depressivum dat enkel verkrijgbaar is op medisch voorschrift. Verder was er ook alprazolam, wat in Xanax zit, en een beetje anti-hoestmiddel.” Dokter Cordonnier concludeerde hieruit dat Dimfy bij de Leij twee pillen Xanax en minstens vier tabletten venlafaxine in haar lichaam had.

Medicatie in flesje Ice Tea

Op vraag van de verdediging kwam professor Willy Lambert duiding geven bij de bevindingen van de toxicoloog. Zo komt venlafaxine na het overlijden vanuit het spierweefsel terug in de bloedbaan terecht. “Voor het distributievolume maakt dokter Cordonnier gebruik van een gemiddelde waarde. Daar zit een grote speling op. Het aantal pillen venalfaxine kan dus de helft meer of de helft minder zijn. Bij de alprazolam is de spelling veel minder groot.” Ook genetische factoren spelen volgens de deskundige een rol. “Bij iemand met een trage afbraak kan de concentratie zo tot drie keer hoger zijn dan bij iemand die heel snel afbreekt.”

In een flesje Ice Tea werden sporen van diezelfde medicatie aangetroffen. “Van die concentratie kan je alleszins niet sterven, zelfs als de fles vol was geweest”, aldus dokter Cordonnier. De tegenexpert sloot zich hierbij aan. “Die hoeveelheden zijn helemaal niet relevant. Misschien is er sprake van contaminatie door speeksel, bijvoorbeeld door te drinken van de fles.”

Hondenpoep in de eetkamer

Nathalie bij de Leij opperde dat haar dochtertje mogelijk de fatale dosis pillen voor snoepjes had aanzien. Meester Johan Platteau merkte op dat de capsules venlafaxine glucose bevatten. “Glucose is inderdaad zoet, maar ik weet niet of het ook zo smaakt. Het zal waarschijnlijk geen slechte smaak hebben, dat klopt”, aldus dokter Cordonnier.

Bij het begin van de zitting heeft ook de wetsdokter al zijn getuigenis afgelegd. “Die rijwoning gaf mij een zeer onverzorgde en rommelige indruk. Er hing een onfrisse geur in de keuken en er lagen uitwerpselen van een hond in de eetkamer.” Uitwendig stelde dokter Van Parys bij Dimfy geen verwondingen vast. “Er waren ook geen elementen van weerstand aanwezig. Inwendig was er een ernstige verzwaring van de longen. Dat is meestal het gevolg van intoxicatie.”

“Coma kan uren geduurd hebben”

De wetsdokter situeert het overlijden van het slachtoffer in de vroege ochtend van 16 november 2012. “Dat moet tussen 6 uur en het moment van het ontdekken van het lichaam geweest zijn. Ik heb het tijdstip genomen dat het hartje niet meer klopte, maar voor een leek zag ze er al langer dood uit. Die coma kan uren geduurd hebben.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier