Verdediging steekt de draak met Nederlandse informant

© BELGA
Redactie KW

In zijn pleidooi heeft meester Johan Platteau ook de rol van de vermeende Nederlandse informant ‘Anthonie van Wilderoden’ belicht. Volgens de verdediging van André Gyselbrecht is de man totaal ongeloofwaardig, maar worden zijn beweringen door het parket en de burgerlijke partijen wel gretig gebruikt.

‘Anthonie van Wilderoden’ beweert dat Evert de Clercq in de gevangenis van Ieper heel wat interessante zaken vertelde over de moord op Stijn Saelens. “Volgens meester Leysen is het een totale onnozelaar, maar ze gebruiken wel wat hij verteld heeft. Hij heeft in een grote, gemediatiseerde zaak ook de Nederlandse justitie al een rad voor de ogen gedraaid.”

Meester Platteau toonde een reportage over de praktijken van de Nederlander, die eigenlijk Anthonie de Bruijn heette. Uit de beelden blijkt dat de meester-oplichter iedereen had wijsgemaakt dat hij een hertog was. Zijn sprookjeshuwelijk, met voor ongeveer 20.000 euro aan onbetaalde rekeningen, werd afgeblazen toen hij in de cel belandde.

De verdediging hekelde ook de anonieme bronnen die in het dossier geciteerd worden. Zo verwees het openbaar ministerie naar informatie over contacten tussen André Gyselbrecht en Evert de Clercq. “Op die politionele info staat letterlijk dat dit proces-verbaal niet bedoeld is om te dienen als bewijsmiddel in een strafzaak.” Andere anonieme getuigen suggereerden dat André Gyselbrecht en zijn zoon Peter betrokken waren bij hormonenhandel en drugstrafieken, zelfs bij een deal van 100 kilogram cocaïne.

“Ze zijn op zoek gegaan naar alles om Peter te kunnen pakken, maar ze hebben niets gevonden. Die jongen had schrik dat zijn kop er ook ging afgaan. Maar de raadkamer en de KI hebben gezegd dat het parket zelfs geen kansje had om hem veroordeeld te krijgen”, aldus Platteau, die ook een tijdje de raadsman was van Peter Gyselbrecht.

Eerder maandagnamiddag stond de advocaat van dokter Gyselbrecht stil bij een mogelijke verkrachting door Stijn Saelens. Een Nederlandse vrouw zocht hierover zelf contact met de familie Gyselbrecht. “Ik vond hem een beetje gek. Ik kon haar plek innemen als zijn vrouw niet meekwam naar Australië. We zouden dan samen veel kindjes maken”, verklaarde de vrouw later aan de politie.

Op de verkrachting zelf ging meester Platteau niet in detail in. “Maar hij heeft ze gruwelijk verkracht. Ze was aan het sidderen en beven na afloop. Toen die vrouw klaar was met douchen, lag hij rustig te slapen. Alsof er niets was gebeurd.” De verdediging had gevraagd om de vrouw te laten getuigen op de zitting, maar de rechtbank wees dat af.

(BELGA)