Verdediging op assisen: “Dimitri Delsael is geen monster”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de regenputmoord is de akte van verdediging voorgelezen.

Meester Kristiaan Vandenbussche legde uit dat zijn cliënt het slachtoffer in een emotionele opwelling van het leven beroofde. Dimitri Delsael (36) wurgde zijn vrouw Laurie Aelgoet (25) en dumpte haar lichaam in de regenput bij hun woning in Oostduinkerke.

De verdediging is van oordeel dat het karakter van Delsael in de akte van beschuldiging te negatief wordt voorgesteld. “Er hangt hier nu een beeld van een meedogenloos monster. De werkelijkheid is anders.” Volgens de gerechtspsychiaters is de beschuldigde dan ook geen psychopaat. Meester Vandenbussche stelde dat hij pas op het einde van de relatie een gevaar werd voor zijn partner. “Ik hou van jou voor altijd. Ik ga je missen (…) je bent de liefste man die ik heb gekend“, schreef Algoet zelf bij een zelfmoordpoging in haar afscheidsbrief.

“Pas op voor de valse profeet”

In diezelfde afscheidsbrief verwees Laurie Aelgoet ook heel uitgebreid naar de dubieuze rol van de ex-partner van Delsael. “Vicky Storm heeft steeds geprobeerd om de funderingen van de relatie Aelgoet-Delsael te slopen… tot ze uiteindelijk zijn gekraakt. Behoed u voor deze valse profeet”, waarschuwde meester Vandenbussche de jury.

Dimitri Delsael gebruikte jarenlang spierversterkende middelen. “Wat was de impact van deze anabole steroïden? Maakten ze hem enkel sterker en gespierder? Of hadden ze ook ongewenste neveneffecten?”, vroeg meester Vandenbussche zich af. In een vruchteloze poging om zwanger te geraken gebruikte ook het slachtoffer hormonen. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor haar stemmingswisselingen.

Achter ons zit geen gevoelloze psychopaat, maar wel een mens met wroeging

In de akte van verdediging wordt gesteld dat de feiten door een diepe huwelijkscrisis in een emotionele opwelling werden gepleegd. “De hechting kan té groot zijn, het plotse verlies te pijnlijk. De emoties krijgen plots de bovenhand. Er is een kortsluiting van het verstand.” Van een geplande moord is volgens de verdediging dan ook geen sprake. “De aaneenschakeling van blunders en slordigheden bewijst de radeloosheid. Delsael verloor de controle over zichzelf en stelde een daad die ook zijn leven heeft verwoest.”

Verdediging op assisen:
© BELGA

Dimitri Delsael schaamt zich volgens zijn advocaten voor de feiten. “Eens de feiten opgebiecht, heeft hij heel goed meegewerkt aan het onderzoek. Achter ons zit geen gevoelloze psychopaat, maar wel een mens met wroeging.” Tenslotte vroeg meester Vandenbussche aan de juryleden om aandachtig naar alle getuigen te blijven luisteren. Wellicht zal de verdediging betwisten dat de feiten met voorbedachten rade werden gepleegd. “Weet dat u bij de minste twijfel ‘nee’ moet zeggen op de gestelde vragen.”

“Geen enkele twijfel over de schuld”

Op het einde van de zitting kregen ook de advocaten van de burgerlijke partijen nog kort het woord. “We hebben het triest geluk dat het slachtoffer van identieke feiten hier zal kunnen komen getuigen. Gelukkig was daar een kind aanwezig. Anders had hij ze ook doodgenepen, zegt hij zelf. Wij zullen aantonen dat hier over de schuld geen enkele twijfel bestaat”, aldus meester Jef Vermassen.

Verdediging op assisen:
© BELGA

Maandag gaat het proces echt van start. Dan zal voorzitter Steven Van Overbeke de beschuldigde verhoren. De uitspraak wordt pas vrijdagavond 26 februari verwacht. Dimitri Delsael riskeert levenslange opsluiting.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier