Verdediging Nathalie bij de Leij vraagt mildheid voor moordenares

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Nathalie bij de Leij (43) heeft de verdediging aan het hof en de jury gevraagd om zo mild mogelijk te zijn.

Donderdag had de verdediging tijdens de pleidooien nog om de vrijspraak gevraagd. “Wanneer de rechter spreekt, dan buigt de advocaat zijn hoofd. Zo hoort het, zo moet het en zo heb ik het geleerd.” Toch vindt meester Platteau dat een zware straf in deze zaak niet nodig is. “U moet oordelen met uw verstand en ook een beetje met uw gevoel. De vordering van het Openbaar Ministerie vind ik buiten alle proportie.”

Platteau illustreerde de moeilijke jeugd van de beschuldigde met een kinderfoto van Nathalie bij de Leij. “Het is een mooi kindje, maar ze prutst aan haar oortjes en zuigt op haar duim. Ze zat als kind al vol spanning en heeft tot haar 15 jaar aan duimzuigen gedaan. Haar moeder was er nooit. Ze heeft altijd verlangd naar een normaal gezin. Is dat dan geen verzachtende omstandigheid?”

De verdediging schetste ook de huidige precaire situatie van de beschuldigde. “Ze heeft geen huis, geen thuis en geen geld. Ze heeft haar zoon met wie ze elke dag belt en twee lelijke selfies met haar dochtertje.”

Volgens de gerechtspsychiaters lijdt bij de Leij aan de persoonlijkheidsstoornis borderline. “L’enfer, c’est les autres. Maar zou l’enfer niet la manque des autres kunnen zijn. Hebben we allemaal niet eens nood aan een knuffel of een proficiat? Men laat ons geloven dat iedereen president van Amerika kan worden. Maar er zijn in de maatschappij ook mensen die het van bij de start moeilijk hebben.”

Ook in de aanloop naar de feiten kampte de beschuldigde met psychische problemen. “Er kwamen spanningen in het gezin. Ze stond er alleen voor en nam haar toevlucht tot alcohol en pillen. Die zelfmoordneigingen komen, en blijven tot het laatste.” Meester Platteau vroeg om zijn cliënte hoop te geven. “Hoop, dat is iets wat iedereen nodig heeft. Als u haar veroordeelt tot levenslang, 30 jaar, 25 jaar of 20 jaar, dan ontneemt u haar die hoop.”

Ik hoop alleen dat ik voor mijn zoon in de toekomst nog iets mag betekenen

Tenslotte richtte de advocaat zich rechtstreeks tot de beschuldigde. “Ik heb uw rechters om mildheid gesmeekt, maar ik weet niet wat uw lot zal zijn. Ik heb uw rechters gisteren uitgelegd dat ik niet weet wat ge die verdomde nacht in Zwevezele hebt gedaan. Vandaag heb ik uw rechters uitgelegd wat ik wel weet, dat is dat uw verdriet groot en oprecht is. Dat uw leven moeilijk was en dat het gemis van uw dochter enorm is. Onthou het mooie. Ge hebt mij niet gevraagd om uw zoon P. te laten komen, maar hij heeft zelf gevraagd om te mogen komen. En hij heeft gezegd dat zijn moeder er altijd geweest is voor hem en dat hij er nu voor jou is.”

Ik voel me enorm schuldig over wat er met Dimfy is gebeurd en het spijt me verschrikkelijk. Ik hoop alleen dat ik voor P. in de toekomst nog iets mag betekenen”, snikte bij de Leij tijdens haar laatste woord.

Het hof en de jury hebben zich om 11.10 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier