Verdediging Nathalie bij de Leij vraagt de vrijspraak

© BELGA
Redactie KW

Meester Johan Platteau argumenteerde dat Dimfy (5) mogelijk per ongeluk zelf de fatale dosis medicatie innam.

De relatie tussen Wesley Casselein en de beschuldigde was al enkele jaren aan het slabakken. “Een brug moet ondersteund worden door pilaren, maar zij verliest in Zwevezele steeds meer pilaren. Ze raakt verslaafd aan pillen en aan drank. Het huis wordt altijd maar viezer.” Uiteindelijk knoopt haar partner een relatie aan met een andere vrouw. Aan de hand van sms-berichten probeerde meester Platteau aan te tonen dat zijn cliënte vrede had met die breuk. “Ze had haar lot aanvaardt, ook al was ze er niet gelukkig mee. Ze treft schikkingen en zoekt oplossingen om te verhuizen. Naar Turnhout of naar Spanje met François Voorhaen.”

Als hij zoveel om zijn dochter geeft, waarom is hij zijn dochter dan niet uit dat stort gaan weghalen?

In de bewuste berichten verwijt bij de Leij haar ex-partner wel dat hij veel te weinig aandacht had voor hun dochter. “De buren hebben hem nooit met Dimfy gezien. Zelfs niet in de periode dat het goed ging. Ze schrijft: ‘Weet je wat me dwars zit? ?? ? Je hebt niet één keer naar je kind gevraagd. Zo zielig dat je doet, loser! ‘ Als hij zoveel om zijn dochter geeft, waarom is hij zijn dochter dan niet uit dat stort gaan weghalen?”, opperde meester Platteau.

De avond van 16 november 2012 bevond de beschuldigde zich in een roes van pillen en drank. “Ze wordt wakker en ze ziet dat het niet goed gaat met Dimfy. En ze geeft haar hoestsiroop.” Behalve de siroop werden ook Xanax en Venlafaxine in het lichaam van het slachtoffer teruggevonden. “Het is telkens een giftige dosis, maar ver onder de dodelijke waarde. Volgens de deskundige is de medicatie niet allemaal tegelijkertijd toegediend. Dat is toch niet logisch, als je iemand wil doden?”

Kan je boven elke redelijke twijfel uitsluiten dat dat kind in al die uren alleen tussen die rommel en die vuiligheid die medicatie heeft ingenomen?

Volgens meester Platteau is het dus niet uitgesloten dat Dimfy zelf de medicatie aanzag voor snoepjes. “Er lagen pillen op de grond, op de salontafel en in de zetel. Na de huiszoekingen zijn er nog gevonden tussen het speelgoed. Ze at ook graag snoepjes, het was een echt sneukelaartje, volgens de getuigen. Kan je boven elke redelijke twijfel uitsluiten dat dat kind in al die uren alleen tussen die rommel en die vuiligheid die medicatie heeft ingenomen?”

Ook een laatste sms-bericht kort voor haar zelfmoordpoging is volgens de verdediging geen schuldbekentenis. “Ze zegt dat Dimfy dood is, niet dat ze haar vermoord heeft. Als die geïsoleerde vrouw ziet dat haar kind dood is, dan is ze alles kwijt. Dan heeft het leven voor haar geen enkele zin meer.”

Ten slotte wees de verdediging de juryleden erop dat twijfel altijd in het voordeel van de beschuldigde speelt. “Op uw schouders rust een grote verantwoordelijkheid. Als ge moet beslissen, doe het niet vanuit uw buikgevoel. Denk goed na, vooraleer ge een liefhebbende moeder de stempel van moordenaar geeft.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier