Verdediging hekelt moraliteitsonderzoek van Stijn Saelens

© BELGA
Redactie KW

Meester Johan Platteau heeft in zijn pleidooi uitgehaald naar het onderzoek dat gevoerd werd naar de persoon van Stijn Saelens. Volgens de advocaat van André Gyselbrecht werden enkel de door de familie Saelens voorgestelde getuigen gehoord.

Het moraliteitsonderzoek werd uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie Kortrijk en nam bijna vier jaar in beslag. “Ik kom tot de vaststelling dat men alleen de getuigen had ondervraagd die waren opgegeven door de burgerlijke partijen. Dat vind ik raar. Ik wil een totaalbeeld, voor mij is het belangrijk om te weten of Stijn Saelens gevaarlijk is of niet”, aldus meester Platteau. Naar zijn ex-partners of zijn schoolcarrière was geen onderzoek gedaan. “Dat was allemaal niet gebeurd, ik heb het via de KI moeten krijgen.”

De advocaat van André Gyselbrecht merkte op dat in de synthese van de politie amper melding werd gemaakt van incest. “Men stelt hem ook voor als een succesvolle zakenman, maar we weten dat dat fout is. Vader moest 10 tot 20.000 euro in de maand bijstorten.” Ook over de diploma’s van Stijn Saelens bleef het onderzoek op de vlakte. Platteau wierp op dat Saelens geen burgerlijk ingenieur was, zoals hij beweerde.

De ouders van Saelens verklaarden dat hun zoon geen last had van bijzondere kwalen. Nochtans werd hij als 12-jarige opgenomen in de kinderpsychiatrie. “Wij willen ook de waarheid à décharge. We weten tot op de dag van vandaag niet of er na die vier maanden nog begeleiding is geweest.” Elisabeth Gyselbrecht nam het haar schoonouders kwalijk dat ze die opname verzwegen hadden.

Ten slotte merkte meester Platteau nog op dat de moraliteitsgetuigen nooit kritische vragen kregen van de speurders. Zo liet een zus van het slachtoffer zich voor de feiten vrij negatief uit over zijn opvattingen. Tijdens het onderzoek omschreef ze de verhuis naar Australië wel als een beredeneerde en goede keuze.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier