Verdediging beklaagde in ‘diepvriesmoord’ wil getuigen oproepen over intrafamiliaal geweld

Redactie KW

De zaak is het eerste moorddossier dat in Kortrijk voor de correctionele rechtbank wordt behandeld. De rechtbank laat op 7 december weten welke getuigen al dan niet worden opgeroepen. De zaak wordt gepleit op 1 februari.

Twee beklaagden, Isabel D. (42) en Olaf P. (47), moeten zich verantwoorden voor moord op de 58-jarige Nederlander J.V., de toenmalige echtgenoot van D. Eind april vorig jaar werd de vrouw uit Gits opgepakt en aangehouden op verdenking van moord. Het lichaam van haar man zat toen al bijna een jaar in de diepvries in haar woning. Ze bracht hem tussen 18 en 23 mei 2014 om het leven. Ze had hem verdoofd met slaappillen. Daarna werd hij gewurgd met een touw en opgeborgen in de diepvries. Olaf P. zou geholpen hebben om het lijk te verbergen en wordt vervolgd als mededader.

Volgens haar verdediging ligt intrafamiliaal geweld aan de basis van de feiten. Daarom wil raadsman Tom Noyez graag een aantal personen laten oproepen die kunnen getuigen over de familiale omstandigheden. “In het dossier is er bewijs over de agressieve aard van de echtgenoot van mijn cliënte, maar niet zozeer ten aanzien van haar zelf”, meent Noyez. Hij wordt vergezeld door advocate An Van De Steen, die ook voor Isabel D. optreedt. Naast buren en kennissen, vragen ze om ook Olaf P., enkele experten, de vader en de zus van beklaagde op te roepen als getuige. In totaal willen ze dertien getuigen laten horen tijdens het proces.

De verdediging van Olaf P., gevoerd door Nadia Lorenzetti en Frank Scheerlinck, vraagt de oproeping van zes getuigen. “Er komen in een mondelinge verklaring geregeld nog zaken aan bod die in een geschreven verklaring niet voorkomen. We vinden het daarom belangrijk om een aantal moraliteitsgetuigen op te roepen, onder wie de dochter van cliënt. Een duidelijk zicht op zijn persoonlijkheid is cruciaal. Als hij sterker was en niet kampte met een zware verslaving, zaten we hier wellicht niet”, klonk het.

Volgens substituut-procureur-generaal Malefason is de vraag naar getuigen overdreven. “Het gecorrectionaliseerd proces vertrekt vanuit een geschreven dossier dat niet ter zitting moet worden overgedaan. We hebben samen met de onderzoeksrechter de piste van het intrafamiliaal geweld onderzocht. De nieuwe getuigen dragen hier weinig toe bij.” Het is volgens hem wel wenselijk dat de hoofdbeklaagde, Isabel D., ter zitting wordt verhoord door de rechter.

Op 7 december laat de rechter in een tussenvonnis weten welke getuigen er ter zitting opgeroepen worden. De pleidooien starten op 1 februari.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier