Verdediging André Gyselbrecht neemt gerechtspsychiater op de korrel

Elisabeth Gyselbrecht, de weduwe van de vermoorde Stijn Saelens, op het proces maandag. © BELGA
Redactie KW

De verdediging van André Gyselbrecht heeft op het proces van de Kasteelmoord de rol van gerechtspsychiater Hans Hellebuyck toegelicht. De dokter uit Ruiselede weigerde op aanraden van meester Platteau mee te werken met het onderzoek door Hellebuyck. “Ik vertrouw die man voor geen haar en hij weet dat van mij.”

Op 3 januari 2013 liet dokter Hellebuyck aan de onderzoeksrechter weten dat André Gyselbrecht en zijn zoon Peter zonder verwittigen niet waren opgedaagd. “Mijn cliënt stelt nooit door dokter Hans Hellebuyck te zijn uitgenodigd. U weet dat ik al jaren de betrouwbaarheid van Hellebuyck in vraag stel“, schreef Platteau aan de onderzoeksrechter. De gerechtspsychiater bleek uiteindelijk geen kopie van de uitnodiging te hebben en stelde tegelijk dat zijn medewerking niet relevant was bij het opstellen van zijn verslag.

Correct handelen

Hans Hellebuyck was samen met twee collega’s aangesteld, maar dokter Lieve Dams weigerde in oktober 2015 het verslag te ondertekenen. “Ik heb betrokkene zelf niet onderzocht en zou dus niet correct handelen als ik een beoordeling zou doen of een advies zou geven”, klonk het. Over die kwestie zou ze ook naar onderzoeksrechter Gevaert al geschreven hebben. “Ge moogt zoeken in het dossier, maar zal ze niet vinden. Ze zitten er niet in, omdat ik het niet mocht zien”, pleitte meester Platteau.

Meester Platteau analyseerde ook het verslag over Pierre Serry, om de partijdigheid van de deskundige aan te tonen. Zo is Hellebuyck opvallend mild bij het beoordelen van het leugenachtig gedrag van Serry en zijn uitgebreide stafblad. “Het hele strafwetboek vind je erop terug. En wat zegt Hellebuyck? 0 op 2 voor criminele veelzijdigheid!”

Onderzoek van Evert de Clercq

Ten slotte haalde de verdediging nog het onderzoek van Evert de Clercq aan, die eveneens weigerde mee te werken. Dokter Hellebuyck beweert dat hij de Zeeuw op 27 oktober 2015 bezocht in de gevangenis van Ieper, terwijl de Clercq die dag helemaal geen bezoek ontving. “In het verslag staat de datum zelfs niet aangeduid, we moeten het maar raden. Ik vertrouw Hans Hellebuyck voor geen haar. Zoek naar de waarheid, maar laat u niet meeslepen dat wij de grote manipulatoren zijn”, richtte Platteau zich tot de rechters.

(Belga)