Verdachten in kasteelmoord hebben geen vertrouwen meer in Brugse rechters

© BELGA
Laurens Kindt

Twee van de vier verdachten in het proces van de Kasteelmoord hebben geen vertrouwen meer in de drie rechters die het proces over de moord op kasteelheer Stijn Saelens voeren. Via hun advocaten vroegen André Gyselbrecht en Roy Larmit vanmiddag aan Gentse het hof van beroep om de rechters van de zaak te halen. Volgende week donderdag 26 oktober om 12 uur zal het hof van beroep een oordeel vellen.Kasteelmoord: verdachten hebben geen vertrouwen meer in Brugse rechters

Op maandag 9 oktober legden de advocaten van Roy Larmit een wrakingsverzoek neer tegen rechters Els D’Hooghe, Veronique Hameeuw en Bruno Criel. De dag nadien werden ze gevolgd door de advocaten van André Gyselbrecht, die ook een wrakingsverzoek neerlegden. De advocaten vonden het niet kunnen dat de voorzitster na een tumultueus verlopen zitting op 2 oktober besloot om geen getuigen meer op te roepen, terwijl daar volgens hen geen tegensprekelijk debat over werd gevoerd. De drie rechters kregen na het wrakingsverzoek de kans om zelf een stap opzij te zetten, maar ze weigerden dat. Daardoor moesten beide wrakingsverzoeken vandaag voor het Gentse hof van beroep behandeld worden, dat uiteindelijk de knoop zal doorhakken.

Onze rechten van verdediging zijn geschonden

“Onze rechten van verdediging zijn geschonden”, pleitten Frank Scheerlinck en Joris Van Cauter, de advocaten van Roy Larmit. Naast de beslissing om geen getuigen meer op te roepen, hekelen ze ook het feit dat de voorzitster zonder overleg de pleidooien vastlegde vanaf 6 november. “Eerder hadden we andere data afgesproken, die we allemaal in onze agenda geblokkeerd hadden. Alle andere rechtbanken waar we pleiten, moesten daar rekening mee houden. En dan worden die data plots veranderd, zonder enig overleg. Hoe moeten we dat in die andere rechtbanken gaan uitleggen?“, klonk het. De advocaten vermoedden dat de rechters van bovenaf het bevel kregen om ‘de zaak vooruit te laten gaan’. “En plots werden wij niet meer gehoord. Over niets. Dat zijn geen serene debatten meer.”

Amper anderhalf blad lang. En toch ziet niemand die cruciale fout

Filip D’Hont en Johan Platteau, de advocaten van dokter André Gyselbrecht, waren nóg scherper. Zij wezen op een materiële fout die in het tussenvonnis van 2 oktober stond. “Men geeft de burgerlijke partij twee conclusietermijnen en de verdediging slechts één. Dat kan wettelijk niet, want de verdediging heeft altijd het laatste woord. Dat tussenvonnis is door vier mensen geschreven op vijftig minuten tijd. Het is amper anderhalf blad lang. En toch ziet niemand die cruciale fout! We mogen hopen dat men bij de opmaak van het vonnis over de straffen wél wakker is! Wat moeten wij André nu gaan vertellen? Dat het allemaal wel goed komt met deze rechtbank? Met wiens voeten speelt men eigenlijk?“, klonk het bitsig. Johan Platteau wees er daarnaast ook op dat de zittingsbladen – waarop door de griffier genoteerd wordt wie wat zegt in de zaal – fouten geslopen zijn. “De psychologe van de kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht heeft heel duidelijk gezegd dat er sprake was van incest en pedofilie door Stijn Saelens. Dat stond de dag nadien in alle gazetten, maar op het zittingsblad geen spoor daarvan. En als wij vragen om dat te corrigeren, dan weigert men dat.”

Verbale hygiëne

Volgens het parket-generaal zijn beide wrakingsverzoeken ongegrond. Ook de advocaten van de familie Saelens vinden dat het proces met deze drie rechters kan voortgezet worden. “Misschien moeten de advocaten hier de hand wel in eigen boezem steken, zeker qua verbale hygiëne”, vond advocaat Filip Van Hende. “De rechtbank heeft ons, de advocaten, te veel laten doen. Ik ben op een bepaalde zitting gewoon vertrokken omdat ik er genoeg van had. Men vroeg het woord niet meer aan de voorzitter, men pakte het gewoon van elkaar af. Het werd zelfs zo erg dat de griffier de handen in de lucht gooide en zei dat hij niet meer kon volgen.”

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier