Verdachte van overval op eigenaar sterrenrestaurant vrijgesproken bij gebrek aan bewijs

Redactie KW

De strafrechter in Brugge heeft vrijdag een man vrijgesproken die verdacht werd van een brutale overval op Guido Dammekens, eigenaar van de Venetiaanse Gaanderijen en het sterrenrestaurant Savarin in Oostende.

In de nacht van 28 op 29 maart 2012 werd Guido Dammekens door drie mannen opgewacht aan zijn buitenverblijf in de Heernisstraat in Oostkerke, deelgemeente van Damme. Toen hij uit zijn wagen stapte werd hij door de mannen overmeesterd. De daders droegen bivakmutsen en spraken Engels met een Russisch accent. Ze knevelden Dammekens aan handen en voeten, gaven hem enkele vuistslagen in het gezicht en dreigden ermee zijn vrouw te vermoorden. Hierop doorzochten ze zijn wagen en gingen aan de haal met een portefeuille, bankkaarten, een lederen boekentas, een Blackberry en twee sleutelbossen. Vervolgens kleefden ze de mond van hun slachtoffer dicht en gingen er vandoor.

Al huppelend

Dammekens kon al huppelend het berghok achter zijn villa bereiken en zich bevrijden met behulp van een houtzaag. Hierop ging hij hulp zoeken bij de buren. Buurtbewoners verklaarden aan de politie dat ze dichtbij de plaats van de feiten een grijze Opel Astra hadden gezien. Op basis van een deel van de nummerplaat kon de wagen gelinkt worden aan de 29-jarige Danyar S., een Oostendenaar van Kazachstaanse origine. De man ontkende zijn betrokkenheid echter met klem.

De bewijzen tegen mijn cliënt zijn bijzonder mager“, stelde zijn advocaat Terrence Halsberghe tijdens het proces. “De getuigen zagen slechts een deeltje van de nummerplaat en op de plaats van de feiten kon geen DNA van mijn cliënt worden aangetroffen.” De rechter volgde de redenering van meerster Halsberghe en achtte de bewijslast te klein om Danyar S. te veroordelen. Naast Danyar S. hadden de speurders nog twee andere potentiële daders in het vizier, maar zij werden nooit vervolgd omdat de bewijslast ten aanzien van hen nog magerder was.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier