Verdachte van inbraken in Concessiewijk in De Haan opgepakt

Redactie KW

De politie van Bredene/De Haan heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een verdachte opgepakt van de inbraken die al geruime tijd aan de gang zijn in de Concessiewijk in De Haan. Het gaat om de Belgische meesterinbreker Yves Beaupain (63).

Al maandenlang zit de politie van de kustgemeente De Haan met de handen in het haar. Een oude villawijk, genaamd de Concessiewijk, heeft er namelijk af te rekenen met een hardnekkige inbrakenplaag. In totaal kregen sinds augustus vorig jaar al zo’n zestig woningen ongewenst bezoek. Het ging nagenoeg uitsluitend om villa’s die als tweede verblijven dienen. Opvallend: er werd niet bepaald veel gestolen. De dader leek het vooral op de voedselvoorraad gemunt te hebben en bleef er geregeld een nachtje slapen.

“Zelden iets gestolen”

Extra patrouilles en onlangs een grootschalige controleactie met tientallen agenten en verschillende politiepaarden haalde echter niets uit. Want ook na die actie bleven de meldingen bij de politie binnen lopen. De teller staat er ondertussen al op ongeveer 60 woninginbraken.

“Er wordt zelden iets gestolen. En afgezien van de braakschade blijft ook de materiële schade telkens beperkt. Maar voorlopig tasten we een beetje in het duister van de precieze redenen voor de inbraken“, klonk het bij de politie. Aanvankelijk werd even aan transmigranten gedacht, maar omdat die nooit in de buurt opgemerkt werden leek die piste niet zoveel steek te houden.

Verdachte stond geseind voor bevel tot gevangenneming

In de nacht van donderdag op vrijdag merkte een politiepatrouille een man op in de wijk. Hij was volledig in het zwart gekleed. De man kon zijn aanwezigheid daar niet verklaren en werd uitgebreid gecontroleerd. De man had onder andere een zaklamp, schroevendraaiers, een tang en een houtboor mee. Hij werd gearresteerd.

Het ging om een 63-jarige Belg zonder gekende woonplaats, afkomstig uit het Brusselse, die gekend is voor heel wat gelijkaardige feiten. Hij was tevens nog geseind voor een bevel tot gevangenneming. De man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Brugge en aangehouden. Hij komt in aanmerking voor 10-tallen feiten in deze wijk. Het onderzoek werd verdergezet. –

Meesterdief Yves Beaupain aangehouden

Het bleek te gaan om Yves Beaupain. De man staat bekend als de “meesterdief” van ons land. En terecht, want hij zou sinds 1980 al meer dan zeshonderd inbraken op zijn palmares getoverd. Het levert hem de bijnaam “Arsène Lupin” van Brussel op, naar de gelijknamige gentleman-inbreker uit een televisiereeks. In 2012 kwam hij een laatste keer in opspraak. Toen werd hij namelijk verdacht van doodsbedreigingen aan het adres van twee Brusselse magistraten. Hij schreef toen in een anonieme brief dat hij terminaal ziek was en hen allebei zou meenemen.

Of de notoire inbreker zo’n zestig inbraken op zijn conto kan bijschrijven is nog niet helemaal duidelijk. Het onderzoek zal verder moeten nagaan of hij aan alle inbraken gelinkt kan worden. Beaupain werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter en die besliste om hem aan te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier