Verdachte van campingmoord ziet voorwaardelijke straffen effectief worden

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft vrijdag beslist dat twee uitgestelde straffen van Julien B. (28) door een schending van zijn voorwaarden alsnog effectief worden. Julien B., ook verdachte van de recente campingmoord in Middelkerke, kreeg in totaal één jaar en tien maanden effectieve celstraf opgelegd voor afpersing en doodsbedreigingen.

De politie van Middelkerke ontdekte in de nacht van 6 op 7 december een zwaar verminkt lijk in de koffer van een wagen. De drie inzittenden van de wagen werden opgepakt, maar het slachtoffer bleek op een camping in de buurt vermoord te zijn. Daar werden de hoofdverdachten Julien B. en Alain D. snel ingerekend. Op 18 oktober 2016 was B. door de correctionele rechtbank van Veurne al veroordeeld tot één jaar voorwaardelijk voor afpersing. De Brugse strafrechter veroordeelde hem op 17 februari 2017 ook tot tien maanden voorwaardelijk voor doodsbedreigingen en verboden wapendracht.

Kort voor de moord had het openbaar ministerie al gevraagd om de voorwaarden van B. te herroepen. De Middelkerkenaar lapte eigenlijk alle voorwaarden aan zijn laars, want hij onderhield geen contact met zijn justitieassistent en had geen vast adres. Bovendien stal B. in mei een fles Bacardi Mojito in een supermarkt in Oostende. Met de campingmoord heeft de herroeping dus niets te maken. “Maar het is niet proper man, wat ik daar allemaal gelezen heb”, zei de rechter.

Binnenkort zal Julien B. zich ook nog moeten verantwoorden voor een gewelddadige overval op de Markt van Middelkerke. In dat dossier werd hij amper anderhalve maand voor de moord onder voorwaarden vrijgelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier