Verdachte in kasteelmoord mag van café ‘le Cachot’ weer naar échte gevangenis

Redactie KW

In de zaak van de kasteelmoord heeft een Nederlandse rechtbank dinsdag beslist dat Evert d.C. aan ons land mag uitgeleverd worden.

Dat meldt zijn raadsman meester Sidney Smeets via Twitter. De verdediging had zich verzet tegen de uitlevering van de mogelijke tussenpersoon bij het beramen van de moord op Stijn Saelens.

De 51-jarige man uit Zeeuws-Vlaanderen belandde begin juli 2013 een eerste keer in de cel in de zaak van de kasteelmoord. Pas in september werd hij aan België uitgeleverd. Zijn dna bleek echter niet overeen te stemmen met een openstaand spoor in het dossier. Evert d.C. werd dan ook onmiddellijk vrijgelaten door de onderzoeksrechter.

De man opende kort daarna een bistro op de markt van IJzendijke, een deelgemeende van Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. De zaak zat vol referenties naar z’n vermeende betrokkenheid bij de kasteelmoord. De naam ‘le Cachot’ liet weinig aan de verbeelding over en ook het interieur zat vol verwijzingen : tralies aan de vensters, een boevenpakje voor de kat aan de gevel,… De zaal is de ‘bezoekersruimte’, de koelcel is de ‘isoleercel’ en de koer is de ‘luchtplaats’

Alle frustraties van die twee maanden zitten in de bistro verwerkt

De Facebookpagina van de Bistro geeft zelfs een woordje uitleg. “Hij werd geviseerd als organisator of zelfs tweede schutter, maar er kon hem niets ten laste gelegd worden”, staat er. “Alle frustraties van die twee maanden zitten in de bistro verwerkt. Ik moest me uitleven” , waarna er nog wat gevangenisverwijzingen volgen : “.

Het dna-spoor leidde de speurders intussen naar Franciscus L., een neef van de vermoedelijke uitvoerder van de moord op Stijn Saelens en wellicht hebben de verklaringen van L. geleid tot de nieuwe arrestatie van Evert d.C. Zijn advocaat gaf eerder al aan dat de nieuwe verklaring over zijn cliënt uitermate vaag is. De verdediging verzette zich echter tevergeefs tegen de nieuwe uitlevering.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier