Verdachte ‘duinenmoord’: “Heb met die moord niets te maken, ik rem zelfs voor een konijn op de weg”

Redactie KW

Op het correctioneel proces over de strandmoord in Zeebrugge heeft El Sayed ‘Mike’ Farag (62) de vrijspraak gevraagd.

Bij de start van de namiddagzitting werd de beklaagde verhoord door voorzitter Bruno Criel. Farag verweet de voorzitter onmiddellijk dat dit dossier voor hem slechts een faits divers is. “Ik leef al drie jaar met dit, u en de procureur amper één dag.” De voorzitter merkte op dat de procureur ook sinds het begin de zaak opvolgt, en spoorde Farag aan om alsnog zijn versie van de feiten te geven.

De beklaagde verklaarde dat hij die bewuste nacht na haar laatste klant terugkeerde bij Daisy Vergote. “Ik ben dan rond vier uur centjes gaan afhalen met haar code. Nadien heb ik haar de pasjes teruggegeven. Ik heb haar levend achtergelaten.” Volgens de wetsdokter was het slachtoffer op dat moment al een uur of twee overleden. “Ik weet het ook niet, we waren die nacht alle twee high van de drugs. Ik heb met die moord niets te maken, ik rem zelfs voor een konijn op de weg.”

Meester Franky Baert trok het tijdstip van overlijden in twijfel. “Op assisen hadden we het aan de wetsdokter nog eens kunnen vragen. Het blijft een feit dat een buurvrouw om vier uur een vrouw heeft horen gillen. Het staat ook vast dat het slachtoffer hield van extreme seks“, suggereerde de verdediging dat de seks mogelijk uit de hand was gelopen. Daarnaast stelde meester Baert vast dat er geen sleepspoor was. “Hoe zou hij haar dan in die korte periode op het strand gekregen hebben? Of is ze dan te voet meegegaan en is het daar gebeurd?”

Dat brengt ons bij de vraag van 1 miljoen: hoe wist u dat van die drie condooms?

Andere mogelijke verdachten bleven volgens de verdediging al te gemakkelijk buiten schot. Zo kon de laatste klant van het slachtoffer haar bijvoorbeeld terug opgezocht hebben. Het blijft wel vreemd dat er drie condooms met het dna van die laatste klant op het lichaam werden aangetroffen.

“Dat brengt ons bij de vraag van 1 miljoen: hoe wist u dat van die drie condooms?”, vroeg voorzitter Bruno Criel. ‘Mike’ Farag bleef beweren dat hij het in de gevangenis had opgevangen, een piste die tijdens het onderzoek al werd ontkracht. Ook in de kranten werd slechts van één condoom melding gemaakt. “Ach, als er een scheet gebeurt, weet iedereen het. Dit is Brugge. Waarom willen ze mij per se de schuld geven?”, aldus Farag.

Tenslotte herhaalde meester Baert dat hij voor zijn cliënt de vrijspraak vraagt. Ondergeschikt kan er volgens de advocaat zeker geen sprake zijn van voorbedachten rade. “Ik wil ook vragen om mijn cliënt nog een kans te geven, als u hem schuldig zou achten. Hij zag zijn vrouw wel degelijk graag.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier