Verdachte dubbele moord : “Ik was tijdens de gruwelijke feiten de ware en echte Willem niet”

Volgens de onderzoekers speelde de fruitwinkel van de familie Broos een cruciale rol © NM
Redactie KW

Vier vrouwen en acht mannen zijn dinsdagnamiddag uitgeloot om in de volksjury te zetelen op het assisenproces tegen Willem Broos (74). Ook de twee plaatsvervangende juryleden zijn mannen. De beschuldigde bracht in december 2012 in Blankenberge zijn echtgenote Maria Housen (75) en hun zoon Peter Broos (46) met messteken om het leven.

Op 9 december 2012 belde Willem Broos zelf de politie om aangifte te doen van de dubbele moord. De bejaarde man ging die nacht eerst zijn zoon Peter met twee messen te lijf. Het slachtoffer moet zich flink verweerd hebben, want hij had afweerverwondingen aan zijn handen. Wellicht kwam de echtgenote van Broos af op het kabaal van de steekpartij. Beide slachtoffers kregen bijna twintig messteken te verwerken, waarbij ze in de hals, het gezicht en de romp geraakt werden.

Het motief voor de feiten blijft vaag. Volgens de onderzoekers speelde de fruitwinkel van de familie Broos een cruciale rol. De verdachte had vijftien jaar geleden het ‘Fruitpaleis’ al overgelaten aan zijn zoon Peter, maar bleef zich bekommeren om de zaak. Er waren spanningen binnen de familie omdat Peter door een verkeersongeval een tijdje niet in de winkel kon staan. Het slachtoffer werd pas de dag voor de feiten uit het ziekenhuis ontslagen. Intussen had zijn vader ontdekt dat zijn zoon de zaken wat had laten slabakken. Daarnaast had de fruitwinkel sinds 2009 een verlies van ruim 60.000 euro geleden.

Hij zou in een droom beslist hebben om de feiten te plegen.

Willem Broos kwam snel terug op de verklaringen die hij onmiddellijk na de feiten aflegde. Toen had hij nog toegegeven dat hij in bed piekerde over de problemen met de winkel. Broos zag naar eigen zeggen geen uitweg neer en besliste om zijn zoon, zijn vrouw en zichzelf van het leven te beroven. Tijdens een tweede reconstructie beweerde de beschuldigde plots dat alles buiten zijn wil om gebeurde. Hij zou in een droom beslist hebben om de feiten te plegen. Broos verklaarde later zelfs dat hij pas ‘wakker’ werd op het moment dat hij zichzelf iets ging aandoen. “Ik was tijdens de gruwelijke feiten de ware en echte Willem niet”, schreef hij aan de onderzoeksrechter.

Tijdens het proces zal Willem Broos verdedigd worden door meester Daphné Dumery. Meester Theo Deben en meester Maay Sterckx treden op als advocaten van de familie Housen. De belangen van de familie Broos worden verdedigd door meester Kris Vincke. Onder andere de broer van de beschuldigde stelde zich immers burgerlijke partij. Lode Vandaele, substituut-procureur bij het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge, neemt de rol van openbaar aanklager op zich. Het proces wordt voorgezeten door Boudewijn Desmet. Het proces gaat vrijdagnamiddag verder met de voorlezing van de akte van beschuldiging. De uitspraak wordt op donderdag 25 juni verwacht. Willem Broos riskeert levenslange opsluiting.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier