Verdachte Christian Fobe viel door de mand bij leugendetector

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Christian Fobe (52) heeft de wetsdokter toelichting gegeven bij zijn bevindingen. Dokter Jacobs stelde vast dat Jean Hyde (71) door het hoofd geschoten werd

Ondertussen bleek ook dat de beschuldigde al in 2005 leugenachtig reageerde tijdens de polygraaftest.

Dinsdagochtend getuigde Dirk Maes van het DVI-team (Disaster Victim Identification) over de ontdekking van het lichaam. “Op een diepte van een halve meter vonden we een betonnen steen. Onder die steen bevond zich duidelijk een holte. Die betonnen steen had dus wel voor een dwaalspoor gezorgd.” De aarde rond het lichaam werd grondig gezeefd, maar er werden geen kogelresten teruggevonden.

Dokter Werner Jacobs stelde in de schedel van Jean Hyde twee sporen van een schotwonde vast. “Er was een ballistische ingangswonde rechts, ter hoogte van de slaap. De uitgangswonde bevond zich iets meer naar achteren, aan de linkerkant van het hoofd.” Volgens Christian Fobe kreeg het slachtoffer ook heel wat klappen te verwerken. “We hebben op de schedel geen aanwijzingen teruggevonden dat er op het hoofd is geslagen. Er waren alleszins geen schedelbreuken. Zware slagen als doodsoorzaak is heel onwaarschijnlijk.”

De beschuldigde beweert ook dat het slachtoffer in de rug werd geschoten door André Den Baes. “Afhankelijk van de grootte van het projectiel is het mogelijk om tussen ribben te schieten, maar het is onwaarschijnlijk om er langs de andere kant weer uit te komen zonder beschadigingen. Wij hebben geen enkele aanwijzing gevonden van beschadigingen”, aldus dokter Reza Gerritsen uit het Nederlandse Den Haag. De wetsdokter vulde wel aan dat het inderdaad mogelijk is dat het slachtoffer relatief weinig bloed verloor.

Inspecteur Birgit Van Denhouwe getuigde over de agenda en het ‘telefoonlogboek’ van Jean Hyde. Daaruit bleek dat het slachtoffer ongeveer alles in detail noteerde. “Het was zeer klein en moeilijk leesbaar. Hij gebruikte afkortingen, codes en getallen. Van bepaalde codes is niet duidelijk geworden wat ze betekenden.” De speurder vond geen spoor van enig contact tussen Hyde en André Den Baes.

De contacten met Christian Fobe kwamen in de papieren van Hyde wel aan bod. “We weten niet waarom, maar een deel van het telefoonnummer van “KR” was gecodeerd. Het cijfer was telkens eentje lager dan het werkelijke nummer.” Procureur-generaal Serge Malefason merkte op dat Fobe op 4 juni 2004 al opdook in de gegevens van Hyde. Op die dag ging het slachtoffer 5.000 euro afhalen. “DIX verwees in zijn agenda naar Diksmuide, dus hij kan die dag inderdaad daar op bezoek geweest zijn.”

In september 2005 werd Christian Fobe onderworpen aan een test met de leugendetector. “We vroegen in het Engels of hij enige fysieke daad had gesteld waardoor Jean Hyde de dood vond. Zijn reacties op die vraag waren leugenachtig”, aldus polygrafist Jean-Marc Trouillard. “Ik weet nog goed dat Fobe zei het resultaat te begrijpen, maar dat hij het toch niet had gedaan.” De verdediging wierp op dat de beschuldigde zich wel verantwoordelijk voelde, zonder daarom schuldig te zijn. Volgens de getuige heeft die factor geen invloed op het resultaat.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier