Veertiger uit Kortrijk staat terecht voor terreur tegen psychologen van gevangenis

Redactie KW

Francis D. (42) uit Kortrijk staat terecht voor psychische en fysieke terreur tegen een psychiater en twee psychologen van de gevangenis in Leuven. Hij verscheen woensdag aangehouden en onder zware politiebewaking voor de correctionele rechtbank van Leuven.

De man was amper 21 toen hij zijn eerste celstraf opliep: 9 jaar. In 1994 moest de psychosociale eenheid van de gevangenis van Leuven oordelen of hij onder voorwaarden kon vrijkomen. Het advies was negatief. Vanaf toen legde hij alle schuld voor zijn miserie bij hulpverleners.

Begin februari 2014 werd hij nog eens opgesloten in de Leuvense gevangenis. Amper op vrije voeten begon hij een psychologe die hem begeleid had, te stalken. Ook haar gezin werd bedreigd. Op 14 februari oordeelde zij dat het welletjes was en stapte naar de politie voor een klacht. D., die haar via gsm-verkeer traceerde en haar nauwlettend in het oog hield, onderschepte de vrouw in een park. Hij bedreigde haar met een wapen en gaf haar rake klappen. Het slachtoffer stelde zich burgerlijke partij.

Op 22 februari 2014 viel hij op de trein van Leuven naar Brugge een voormalige psycholoog van de Leuvense gevangenis lastig. Hij spuwde hem onder meer in het gezicht. Hem verweet D. dat hij geen positief advies voor vrijlating had gegeven in 1994. De psycholoog zat als burgerlijke partij enkele meters naast D.

Op 30 juni 2014 was het de beurt aan een bekende gerechtspsychiater. In de gevangenis van Hasselt werd hij met zijn hoofd op een tafel geklopt. Ook de psychiater was volgens D. schuldig aan zijn zoveelste opsluiting.

Volgens de rechter oefent D. vooral psychische terreur uit tegen personen die in zijn ogen verantwoordelijk zijn voor zijn herhaaldelijk verblijf in de gevangenis.

De procureur vordert de internering. Vonnis op 4 maart

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier