Veertig maanden cel voor drie inbrekers die Roeselaarse politie aanvielen

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft dinsdag een trio inbrekers veroordeeld tot elk 40 maanden cel voor inbraken, het kwaadwillig belemmeren van het verkeer en weerspannigheid. Een deel van hun straf is met uitstel.

Het trio werd in de nacht van 2 op 3 augustus 2013 in een Ford Mondeo met gedoofde lichten opgemerkt op de parking van een handelszaak in Roeselare. Een politiepatrouille wilde hen controleren, maar de zigeuners reden achteruit, ramden de combi en sloegen op de vlucht. Wat volgde was een spectaculaire achtervolging richting Franse grens.

“Het was hallucinant”, sprak de openbaar aanklager, die voor de mannen een effectieve gevangenisstraf van 40 maanden had gevorderd. “Ze raasden over de secundaire wegen tegen een snelheid van 180 kilometer per uur.”

Gereedschapskoffer in volle vaart door de voorruit

De politie zette een gecoördineerde actie op, maar zelfs twee wegversperringen konden het trio niet tegenhouden. De buit van hun inbraken gooiden ze door het autoraam naar buiten. Zo gooide Florin B. een hele gereedschapskoffer in de voorruit van de politiecombi. Nadat ze hadden geprobeerd de politiewagens van de weg te rijden, werden Florin B. (25), Alin-Augustin J. (30) en Florin S. (20) uiteindelijk gearresteerd in de buurt van de grensovergang in Rekkem. In hun wagen lag buit van werfdiefstallen in Wevelgem. Volgens de verdediging waren de mannen gewoon in paniek en was het zeker niet hun bedoeling om de politie aan te vallen.

Florin B. en Alin-Augustin J. werden veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 24 effectief. Florin S. kreeg ook 40 maanden cel, waarvan 18 maanden effectief. Twee inspecteurs van de politiezone Riho (Roeselare-Izegem-Hooglede) kregen een totale schadevergoeding van 300 euro. De politiezone zelf heeft recht op een materiële schadevergoeding van 1.920,49 euro.

Voor ze werden weggebracht, maakten de Roemenen de rechtbank duidelijk dat ze tevreden waren met de uitspraak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier