Veertig maanden cel gevorderd voor 41 gauwdiefstallen op kusttram

Op 26 oktober herkende een alerte medewerker van De Lijn het drietal als de verdachten van eerdere gauwdiefstallen. © De Lijn
Redactie KW

Drie Roemenen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in maar liefst 41 gauwdiefstallen. De beklaagden sloegen vooral toe op de kusttram in de buurt van Oostende. Het openbaar ministerie vorderde 40 maanden effectieve gevangenisstraf.

Van augustus tot eind oktober 2017 sloeg de bende in wisselende samenstellingen maar liefst 41 keer toe. Meestal hadden ze het in de kusttram gemunt op bejaarde vrouwen. De meeste diefstallen werden gepleegd in Oostende, maar ook in Nieuwpoort, Blankenberge, Westende en Middelkerke hadden ze feiten op hun kerfstok.

Op 26 oktober herkende een alerte medewerker van De Lijn het drietal als de verdachten van eerdere gauwdiefstallen. De politie kwam ter plaatse en kon de Roemenen op heterdaad betrappen bij een handtasdiefstal. Sinds hun arrestatie zitten Laurentiu N. (37), Andrei S. (34) en Costel N. (33) in voorhechtenis.

Mildere gevangenisstraffen

De verdediging stuurde aan op mildere gevangenisstraffen, maar de rechter zag dat duidelijk niet zitten. Ze hekelde vooral het feit dat de beklaagden altijd kwetsbare vrouwen als doelwit uitkozen. “En dan moet ik nog compassie hebben zeker? No way, dit is erover”, zei de voorzitter, die ook nog verwees naar het strafblad van de eerste en de derde beklaagde. De rechter doet uitspraak op 25 juni.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier