“Vanweehaeghe wees constant naar ‘de Fransman'”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de moord op Caroline Vyncke (42) hebben de gerechtspsychiaters getuigd over hun bevindingen.

De deskundigen zijn van oordeel dat Geert Vanweehaeghe (37) aan een ernstige geestesstoornis lijdt. Thomas Couvreur (29) werd omschreven als een antisociale persoonlijkheid.

Dokter Paul Lodewyck woonde de twee wedersamenstellingen en een verhoor van Vanweehaeghe bij. “Je zag onmiddellijk dat het een man was met beperkingen. Na zijn vrijlating is hij ook opgenomen in een psychiatrische kliniek.” Uit onderzoek bleek dat de beschuldigde een IQ van 63 heeft. “Dat is niet ernstig zwakzinnig, maar toch een lichte mentale achterlijkheid. Dat zorgt toch voor een gestoorde realiteitszin. Vroeger werd dat debiliteitspsychose genoemd.”

Lage frustratiegrens, zwakke persoonlijkheid

Tegenover de psychiaters schreeuwde Geert Vanweehaeghe zijn onschuld uit. “Op het einde wou hij zelfs niet meer komen naar het onderzoek. Hij werd meer en meer paranoïde. Hij wees ook constant naar ‘de Fransman’. Zijn gedachtegang was totaal niet meer te volgen.” Na de ontdekking van nieuwe elementen tegen Thomas Couvreur leek Vanweehaeghe opnieuw rustiger. Ook op het proces houdt de man zich kalm.

De deskundigen stelden een heel lage frustratiegrens en een zwakke persoonlijkheid vast. “We besloten dat hij leed aan een ernstige geestesstoornis waardoor hij zijn daden niet kon controleren.” Ook op het moment van de feiten was Vanweehaeghe volgens dokter Lodewyck niet toerekeningsvatbaar. “Zijn cognitieve beperkingen en zijn kwetsbaarheid hebben geleid tot een impulscontroleverlies. Hij blijft ook een gevaar voor de maatschappij.”

Hij blijft ook een gevaar voor de maatschappij

De Kortrijkse raadkamer besliste om Geert Vanweehaeghe te interneren, al werd die beslissing nog teruggedraaid door de KI. De deskundigen achten het mogelijk dat de beschuldigde vandaag wel toerekeningsvatbaar is, maar konden zich er niet over uitspreken. Hun rapport dateert immers al van november 2012.

Couvreur trekjes van een psychopaat?

Thomas Couvreur stelde zich openhartig op tijdens het psychiatrisch onderzoek. “Hij vermeed wel oogcontact, maar er waren geen stoornissen te observeren. Het valt wel op dat hij zich graag stoer voordoet.” Volgens de deskundigen heeft Couvreur een laag moreel besef. “Hij vertelt vrijuit over de delicten die hij gepleegd heeft, maar toont geen empathie met de slachtoffers. Er is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis.”

De man uit Doornik blijft elke betrokkenheid ontkennen en werd hierin gesteund door de leugendetector. “Ik heb in mijn carrière al mensen meegemaakt die manifest schuldig waren en veroordeeld werden, maar toch niet leugenachtig waren volgens de polygraaf”, aldus dokter Hans Hellebuyck. Een test om psychopathie te achterhalen werd niet uitgevoerd bij Couvreur. “Ik denk op het eerste gezicht dat hij wel een hoge score zou halen, vergelijkbaar met die van een gemiddelde gedetineerde.”

Nog woensdag komt een juridisch onderzoeker getuigen over het verhoren van kwetsbare personen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier