Vandalen vernielen pas ingehuldigd herdenkingsmonument in Moerkerke

Redactie KW

Het stadsbestuur van Damme heeft herstellingswerken laten uitvoeren aan het kunstwerk van Johan Six ter nagedachtenis van ‘De slag om ‘t Molentje’, nog steeds de bloederigste dag uit de geschiedenis van Moerkerke.

Afgelopen week hadden vandalen twee van de 85 vlaggen zwaar beschadigd. “Zonde, want het is een fantastisch kunstwerk van 700 meter. Meteen een van de langste kunstwerken ter wereld”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V).

Opvallend genoeg werd het kunstwerk pas twee weken geleden officieel ingehuldigd. Langs de Leopoldsvaart plantte stadskunstenaar Johan Six 85 vlaggen in de grond ter herdenking van ‘De slag om ‘t Molentje’. Een belangrijke dag in de geschiedenis van Moerkerke. De nacht van 13 op 14 september 1944 wordt nog steeds aanzien als de meest gruwelijke in de geschiedenis. Naast vele Duitse en Canadese soldaten vielen er ook burgerslachtoffers. Op deze plek werd de Canadese opmars in België tijdelijk gestopt door de Duitse bezetter. Met de vlaggen – 45 voor de bomen en 40 erachter – verwijst de stadskunstenaar naar het stoppen van de opmars. Burgemeester Joachim Coens (CD&V) betreurt het vandalisme. Ondertussen werden al herstellingswerken uitgevoerd. Het is niet duidelijk wie achter de vandalenstreek zat.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier